REVOLTA A SÍRIA
Crònica 21/06/2011

Al-Assad diu que no hi haurà reformes "enmig del caos"

El president sirià Al-Assad va trencar ahir dos mesos de silenci amb un discurs sense novetats: teoria de la conspiració i promeses de reforma que no convencen l'oposició decidida a acabar amb el règim.

Cristina Mas
2 min
Màxima expectació Un grup de persones segueixen el missatge televisat del president Baixar al-Assad, ahir, en una perruqueria de Beirut, al Líban.

Barcelona."No hi haurà reformes enmig del sabotatge i el caos", sentenciava ahir Baixar al-Assad en un discurs a la Universitat de Damasc que va emetre la televisió pública. El president va justificar dos mesos de silenci al·legant que necessitava temps per "parlar amb tothom", però el discurs no va aportar cap novetat significativa. Com en la seva última intervenció, el 30 de març, va insistir en la teoria de la conspiració estrangera i va tornar a prometre reformes que, després de la sagnant repressió de la revolta, no tenen cap credibilitat per a l'oposició. En acabar el discurs, milers de manifestants van sortir als carrers de les principals ciutats per exigir la caiguda del règim.

"Les conspiracions són com els bacteris: no es poden eliminar, sinó que cal treballar per reforçar la immunitat", va destacar Al-Assad, que va acusar "grups armats" i "delinqüents" d'estar al darrere de les protestes. El president va diferenciar tres categories entre els opositors: "els manifestants pacífics i amb demandes legítimes", "els vàndals" (que va xifrar en 64.000) i els "intel·lectuals blasfemis i radicals".

Baixar al-Assad va prometre posar en marxa un "diàleg nacional" amb un centenar de personalitats que han de fer propostes de reforma constitucional. El president va anunciar la formació d'un nou parlament el mes d'agost, que s'encarregarà d'esmenar la Constitució i particularment l'article 8, que sanciona el Baas com "el partit dirigent de la societat i l'Estat". També va prometre ampliar l'amnistia, tot i que en va excloure els delictes de sang.

"Al-Assad no ha dit res de nou. Ha intentat actuar com si estigués en un procés de reforma, mentre els assassinats continuen", explicava a l'agència Reuters l'escriptor sirià Hakam al-Baba. El dirigent opositor Walid al-Bunni denunciava que el discurs "no ha aportat res a les famílies dels 1.400 màrtirs ni a l'aspiració democràtica del poble".

El discurs va coincidir amb la denúncia per part d'activistes de drets humans que el règim està impedint la fugida de la població del nord del país cap a Turquia, on ja hi ha més de 10.000 refugiats sirians. També acusaven les tropes del règim d'atacar la gent que intenta ajudar-los.

Europa vol més sancions

La Unió Europea va amenaçar ahir d'"ampliar les sancions" contra el règim sirià si continua la repressió. Això voldria dir augmentar la llista de persones i societats vinculades al règim a les quals se'ls han embargat els béns en territori europeu. El ministre d'Afers Estrangers britànic, William Hague, va advertir Al-Assad que o tirava endavant les reformes promeses o es retirava del poder.

També els Estats Units van reclamar ahir fets i no paraules després del discurs d'Al-Assad. Rússia va reiterar que farà servir el dret a veto al Consell de Seguretat de l'ONU per evitar un pronunciament que empari, com en el cas de Líbia, una intervenció militar a Síria.

stats