LA BATALLA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 20/02/2012

Al-Assad ignora la pressió àrab i estreny el setge contra Damasc

El president sirià, Baixar al-Assad, té por. El dictador no sembla reaccionar a la pressió internacional però ahir va respondre per la força a una oposició que l'amenaça des de la fins ara tranquil·la Damasc.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
POLS DIPLOMÀTIC
 Protecció a l'ambaixada siriana del Caire després que l'ambaixador egipci a Síria marxés de Damasc.

BARCELONA.La policia del règim sirià es va desplegar ahir a Damasc, al barri de Mezzeh, per evitar que es repetís la multitudinària protesta que dissabte va acostar-se al Palau Presidencial de Baixar al-Assad com no s'havia vist mai durant la revolta.

Centenars d'habitants de la capital van reunir-se a primera hora del matí pel funeral de Samer al-Khatib, un jove manifestant que va morir en les protestes del dia anterior.

L'enterrament del noi va fer-se sota la vigilància constant dels xabiha , milicians armats pro Assad, i de les quinze camionetes plenes de cossos de seguretat del règim. Durant la cerimònia, cotxes de policia patrullaven pel districte i aturaven vianants aleatòriament per demanar-los la documentació, segons va informar l'oposició. "Caminar pels carrers de Mezzeh és córrer un alt risc de ser arrestat", deien els testimonis, que van descriure que no hi havia ningú a l'àrea i que fins i tot les sempre concorregudes botigues de menjar estaven buides.

El barri de Mezzeh seu a la falda d'un cèntric turó coronat per la residència de la família Al-Assad. Mai abans les protestes s'havien acostat tant al cor del poder del règim i dissabte els manifestants desitjaven que "Al-Assad obrís la finestra del seu despatx i veiés com Damasc clama contra ell", deia al diari The New York Times Usama, un universitari de 22 anys.

Des que la revolta popular va començar ja fa 11 mesos, la relativa calma que han viscut Damasc i Alep, la segona ciutat més gran del país, ha estat utilitzada pel règim per defensar que gaudeix d'un ampli suport. La manifestació de dissabte al barri de classe mitjana de la capital va debilitar l'argument del dictador. Assistents a la mobilització van dir a l'agència Reuters que ara el règim no pot fer creure que són grups armats per potències estrangeres els que han penetrat fins a una àrea tan propera al cau d'Al-Assad.

Egipte retira el seu ambaixador

En un context de pressió en augment per part dels països àrabs, Egipte va cridar ahir a consultes el seu ambaixador a Damasc, Xauki Ismail, que "de moment s'estarà al Caire", segons va dir el cap de la diplomàcia egípcia, Mohamed Amro. Síria va respondre al cap de poques hores amb el mateix moviment, i malgrat que no va haver-hi una confirmació oficial des de Damasc, fonts properes a l'ambaixador sirià al Caire, Iusef Ahmed, van dir que tornarà aviat al seu país, probablement avui mateix.

Egipte va adoptar la mesura després que diumenge passat la Lliga Àrab decidís augmentar les sancions econòmiques contra el règim de Damasc i retirar els seus ambaixadors de Síria, un moviment que ja han fet membres de l'organització.

És precisament amb la voluntat de seguir les directrius de la Lliga Àrab que l'Iraq va anunciar ahir que no convidarà Síria a la cimera anual de caps d'estat àrabs, prevista per a finals del mes vinent a Bagdad, segons va informar a l'agència Efe el representat iraquià a l'organització panaràbiga, Qais al-Azaui.

"Vèncer Al-Assad és vèncer l'Iran"

Des dels Estats Units arribaven ahir veus dispars sobre les possibles sortides de la crisi a Síria. El president de l'estat major de l'exèrcit nord-americà, Martin Dempsey, va dir en una entrevista a la cadena CNN que és un escenari "molt difícil" i va afegir que armar l'oposició seria "prematur" perquè "cal identificar clarament per qui està formada". Dempsey va justificar els seus dubtes dient que "hi ha informacions que apunten a una implicació d'Al-Qaida" en el moviment.

Des del Senat, en canvi, dos republicans van defensar la necessitat d'armar l'oposició. L'excandidat a la presidència John McCain i Lindsey Graham van dir que fer costat a l'Exèrcit Sirià Lliure ajudaria Washington a debilitar Damasc i també l'Iran. "Si el règim sirià és substituït per una altre que no lliga el seu futur al dels iranians, el món serà un lloc millor", va dir Graham.

La repressió va continuar ahir a les províncies de Síria, on va morir una vintena de persones, principalment a Homs i Idleb, segons van informar els opositors Comitès de Coordinació Local.

stats