LA REVOLTA A SÍRIA
Crònica 31/03/2011

Al-Assad: molta conspiració i cap reforma

El president de Síria va parlar ahir per primer cop després de quinze dies de protestes inspirades en les revolucions de Tunísia i Egipte. Contra tot pronòstic no va anunciar ni una sola reforma.

Cristina Mas
3 min
El pes dels seguidors del règim Dues mans amb els dits pintats amb els colors de la bandera de Síria i un retrat del president sirià, Baixar al-Assad, al fons, durant la manifestació de dimarts a Damasc de suport al règim. En el discurs al Parlament d'ahir, Al-Assad va descartar la supressió de la llei d'emergència, vigent al país des de fa 48 anys, i altres reformes polítiques.

Barcelona.El president sirià, Baixar al-Assad, tenia ahir l'oportunitat de fer un pas per liderar els anhels de canvi del seu poble, que des de fa dues setmanes ha viscut mobilitzacions per exigir una reforma del règim de partit únic. Al-Assad gaudeix d'un important suport popular, que es va demostrar dimarts en una manifestació massiva a Damasc que defensava la seva figura, com un home no implicat en la corrupció i capaç de plantar-se contra la política dels Estats Units i Israel. Però contra totes les previsions, en l'esperat discurs d'ahir al Parlament, Al-Assad no va anunciar ni una sola reforma i es va limitar a atribuir el descontentament a una conspiració estrangera.

Sorprenentment, el discurs d'ahir va seguir el guió de les últimes aparicions públiques de Ben Ali o Mubàrak abans que els escombrés l'onada revolucionària. A més d'agitar el fantasma de la conspiració, Assad va recomanar als sirians que "no es creguin les mentides de les cadenes per satèl·lit", en una clara referència a Al-Jazira. Del manual dels últims dies dels dictadors de Tunísia i Egipte també en va rescatar l'anunci que "les millores econòmiques són una prioritat" i les ordres a les forces de seguretat de no disparar contra els manifestants. En els últims dies, segons les ONG internacionals, com a mínim 61 persones han mort per les bales de l'exèrcit i la policia, la majoria a la població de Daraa i a la ciutat portuària de Latakia. No hi va haver cap gest de disculpa del règim. També repetint l'esquema de Ben Ali i Mubàrak, dimarts es va anunciar la dimissió del govern en ple.

"Ha estat una oportunitat perduda -explicava ahir a l'ARA el Sasa, un jove blogaire de Damasc-. Hi havia una gran expectativa que el president derogaria la llei d'emergència i obriria la porta a una reforma del sistema polític i de les lleis sobre la llibertat d'expressió en un país on funciona la censura prèvia. Això és el que ens havien anunciat les filtracions del mateix govern. Enlloc d'això ahir ens vam quedar sense res. Ni una sola reforma", lamentava.

Els ànims, per terra

Abans del discurs d'ahir fins i tot els més pessimistes preveien que el marge de reforma del règim podria ser ampli i que no caldria vessar més sang. "Després del discurs, els ànims estan per terra: el president no era odiat, la gent no demanava que marxés, semblava que podria gestionar la situació... fins avui. Ara sembla que s'agenolla davant d'una lluita que ningú guanyarà", augura.

El discurs d'Al-Assad, davant d'un Parlament entusiasta que l'interrompia amb aplaudiments, crits de "Déu, Al-Assad i la pàtria" i intervencions calculadament estudiades, arribava després que alguns dels seus col·laboradors directes anunciessin reformes significatives: la fi de l'estat d'emergència, vigent des del 1963, després del cop d'estat del partit Baas, que prohibeix manifestacions i permet detencions arbitràries; l'obertura del sistema polític; l'alliberament de presos de consciència, o una nova llei de premsa.

I Al-Assad, que va heretar el poder del seu pare el 2000, no va dubtar ahir a jugar una carta que no era a les mans dels seus homòlegs de Tunísia i Egipte: la de la divisió sectària. "La situació actual posa a prova la unitat de Síria", va repetir en diverses ocasions. El règim ha privilegiat la minoria xiïta de la família Al-Assad davant dels sunnites, tot i que fins ara no hi ha hagut cap xoc entre comunitats.

L'exèrcit va prohibir ahir l'entrada de periodistes a Daraa, i era impossible verificar les informacions sobre manifestacions de protesta després del discurs. En tot cas, és difícil que la intervenció d'Al-Assad convenci els que reclamen llibertat, que demà poden tornar al carrer en un nou Divendres de la Dignitat.

stats