LA REVOLTA A SÍRIA
Crònica 23/08/2011

Al-Assad no s'arronsa i l'ONU evita més condemnes

El president sirià obvia les crides a dimitir dels EUA i la UE, que diu que "no tenen importància". El Consell de Drets Humans de l'ONU va elevar ahir el nombre de víctimes de la repressió.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Al-Assad no s'arronsa i L'ONU evita més condemnes

Barcelona.El president sirià, Baixar al-Assad, diu que el preocupa poc el que passi a Líbia. Que pugui caure un altre dictador al món àrab no l'arronsa, i mentre els rebels libis entraven diumenge al centre de Trípoli, Al-Assad es dirigia al seu poble al·legant que és normal que, per aconseguir una solució política, es facin servir "institucions de seguretat".

La batalla final per Trípoli "demostra als manifestants, els opositors i rebels al Iemen o Síria que si persisteixen seran capaços d'acabar amb el règim", explicava ahir a Reuters un analista del Pròxim Orient, Geogg D. Porter, fent una anàlisi sobre la resposta àrab a la caiguda de Gaddafi. "El final de Líbia encoratjarà la resta de país tot i no tenir el suport de l'OTAN", va afegir.

Ginebra vol dur els botxins al TPI

Mentrestant, els òrgans internacionals eviten més condemnes. Les reunions se succeeixen, però les reaccions avancen a pas de puça. Ja fa més de cinc mesos des de l'inici de la revolta a Síria i el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va dir tot just ahir, públicament, que el Tribunal Penal Internacional (TPI) hauria de processar els responsables de la repressió. En un informe que van avançar dijous, expressaven que s'han aconseguit evidències de crims contra la humanitat a Síria, i per això en una sessió especial a Ginebra, l'alta comissionada de l'ONU Navi Pillay va demanar ahir al Consell de Seguretat -l'únic òrgan que pot portar casos al TPI- que es jutgin els botxins del règim.

"Sabem que les forces de seguretat i els militars continuen fent un ús excessiu de la força, a més a més de fer servir artilleria pesant, per sufocar les manifestacions pacífiques i recuperar el control sobre residents d'algunes ciutats", va dir Pillay. Unes declaracions que l'ambaixador de Síria a Ginebra, Faysal Khabbaz Hamoui, es va afanyar a respondre amb contundència. "L'informe és una evident submissió a la voluntat d'alguns estats clarament hostils a Síria i constitueix un intent d'aterrir el nostre país i declarar-nos la guerra. No són més que mentides", va dir el diplomàtic després de la reunió especial del Consell de Drets Humans.

En aquest sentit, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va dir a Al-Assad que s'està posant "en problemes" per no haver respectat la seva paraula de parar la repressió policial i militar la setmana passada.

L'ens es torna a reunir avui per decidir si aprova l'esborrany d'una resolució presentada per 25 països. De totes maneres, no té facultat per acusar el règim sirià de crims contra la humanitat davant del TPI i qualsevol decisió -secundada tant pels Estats Units i la Unió Europea com la Lliga Àrab- és només una altra advertència dels 48 estats que l'integren.

En defensa de l'exèrcit

Tot i les contínues condemnes des de l'estranger, Al-Assad no s'arronsa i es nega a acceptar l'evidència d'una profunda ferida en el si del poble sirià. El president de Síria va qualificar diumenge en una entrevista a la televisió estatal les crides dels EUA i la UE a la seva dimissió de "sense importància". "No estic preocupat. […] Síria només podria acabar si hi hagués una crisi interior que acabés amb el país, i això no passarà", va insistir.

D'altra banda, en referència a la repressió policial i de l'exèrcit, va al·legar que només busca solucions polítiques al conflicte, "però hi ha situacions de seguretat que requereixen l'actuació de les institucions de seguretat". En aquest sentit, segons l'ONU, només a l'agost haurien mort almenys 350 persones i des de l'inici de la revolta 2.200 (200 més des de l'últim recompte).

Durant la jornada d'ahir van morir almenys tres manifestants a la ciutat de Homs -segons fonts d'activistes-, mentre que a Damasc el règim passejava la missió especial de l'ONU per fer un reconeixement del terreny. A Hama l'exèrcit també va atacar els fidels, durant el 22è dia del Ramadà, el mes sagrat dels musulmans.

stats