LA REVOLTA A LÍBIA
Crònica 24/02/2011

Al-Gaddafi s'atrinxera a Trípoli

El president libi, Muammar al-Gaddafi, només controla l'oest del país, segons els periodistes que han aconseguit entrar per Egipte a Líbia. A Bengazi i Tubruq celebren la caiguda del règim.

M. Ferrer / M. Vidal
3 min
Derna, entre Tubruq i Bengazi, és també una ciutat alliberada on la població va sortir ahir al carrer a celebrar-ho.

La marea del canvi va començar per l'est de Líbia i com una tsunami ha inundat tot el país. L'onada creix a mesura que avança i l'últim reducte, la capital, s'ha convertit en el punt negre de la crisi. Trípoli es troba en estat de setge i Al-Gaddafi, com si fos Neró, observa com es redueix a cendres la ciutat que ha fet créixer. Mentrestant, l'est del país celebra la victòria alhora que comptabilitza els morts i es prepara per si hi ha una onada de represàlies. Ja es pot transitar per la frontera amb Egipte amb certa seguretat i ahir arribaven les primeres riuades de periodistes per aquesta via. Tubruq era una festa, Bengazi celebrava la fi -de moment- de la repressió amb cants de "Líbia és lliure!" i diferents mitjans asseguraven que Misurata, a 200 km de la capital, també estaria sota control popular.

A l'inrevés, Trípoli i la carretera que porta fins a Tunísia és encara un espai controlat per mercenaris contractats pel règim, segons asseguraven ahir els tunisians que vivien a Líbia i que tornaven al seu país. Narraven la "massacre" que es viu a les poblacions de l'oest on encara mana Al-Gaddafi. La frontera de sortida de Líbia cap a Tunísia està oberta, la d'entrada, per aquesta via, completament tancada.

Continuen les desercions

Les desercions al règim continuen i ja són desenes els ambaixadors libis que reneguen d'Al-Gaddafi. L'excap de protocol del règim es va deixar entrevistar per Al-Jazira. Suat i enfurismat argumentava que "ara [Al-Gaddafi] està fent servir mercenaris, no perquè vulgui, sinó perquè no pot fer servir l'exèrcit. Els militars són honestos i veuen que no poden matar la seva pròpia gent".

La Federació Internacional de Drets Humans, que agrupa més d'un centenar d'organitzacions, ha recomptat que almenys hi ha 640 morts només a Bengazi. Però un metge que ahir creuava la frontera assegurava que almenys, només en aquesta ciutat, n'hi havia 2.000.

Obama vol unitat internacional

La comunitat internacional va elevar ahir una mica el to contra Al-Gaddafi tot i que la matinada passada va ser incapaç d'aconseguir un acord formal per demanar la fi del règim libi en una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU. No hi va haver cap resolució i en va sortir només un "comunicat de premsa" amb una condemna genèrica al que està passant a Líbia. Després d'aquest fracàs, a última hora d'ahir a la nit va comparèixer el president dels Estats Units, Barack Obama, que va demanar que el món "parli amb una sola veu" en aquesta crisi. Obama va anunciar l'inici d'una roda de consultes amb la resta d'actors mundials per coordinar una resposta a la massacre que porta a terme amb total impunitat Al-Gaddafi. Divendres hi ha haurà una altra reunió del Consell de Seguretat de l'ONU, una oportunitat més per evitar de nou l'evidència de la divisió.

Els Estats Units es van començar a plantejar ahir formalment reprendre la via de les sancions contra Al-Gaddafi com ja va passar anys enrere quan el règim fomentava el terrorisme internacional. Ho va fer, però, amb la boca petita mentre no s'evacua els nord-americans que encara són dins del país. Obama va advertir que estudien "totes les opcions" i que buscarà el suport "multilateral" per aturar la violència exercida pel règim libi. "No són els EUA els que estan instigant el canvi al món àrab, són els mateixos ciutadans d'aquests països que demanen una vida millor. Com ha dit un libi, viure simplement com a éssers humans", va sentenciar Obama.

stats