CRISI A LA BANYA D'ÀFRICA
Crònica 18/10/2011

Al-Qaida reparteix ajuda en un camp de refugiats de Somàlia

Jefrey Gettleman
2 min
Al-Qaida reparteix ajuda en un camp de refugiats de Somàlia

The New York Times / NairobiAl-Qaida no és coneguda precisament per les seves activitats filantròpiques, però aquest cap de setmana l'organització terrorista sembla haver-se ramificat en un nou negoci a Somàlia: la distribució d'ajuda humanitària. En una escena surrealista, un home amb la cara tapada per un mocador es va plantar enmig d'un camp ple de gent famèlica i va anunciar que havia arribat a Somàlia en nom d'Ayman al-Zawahiri, líder d'Al-Qaida, i que l'organització estava preparada per ajudar les víctimes de la fam. "Estimats germans i germanes a Somàlia, sempre us tenim presents en les nostres oracions", va dir l'home, identificat com a Abu Abdul·lah Almuhajir.

Testimonis i imatges mostren l'home envoltat de milicians armats i emmascarats amb pulcres uniformes blancs de treballadors humanitaris. Almuhajir presidia monticles de donacions de gra, en sacs on es llegia "Campanya d'Al-Qaida en nom del màrtir Bin Laden. Caritat per als afectats per la sequera".

Almuhajir, cosa encara més sorprenent, era de pell blanca (el mocador en deixava veure parts de la cara) i parlava un anglès perfecte, amb accent americà. Deia que "germans d'Al-Qaida" havien portat cereals, llet en pols i dàtils per a les víctimes de la fam i que Al-Zawahiri enviava a Somàlia el seu condol.

Somàlia ha anat de crisi en crisi des de l'esclat del govern el 1991, i el país està una vegada més contra les cordes. La fam s'estén per les regions del sud, i l'ONU calcula que desenes de milers de persones han mort i que fins a 750.000 més podrien morir de fam els pròxims mesos.

Les àrees més afectades estan majoritàriament sota control dels milicians de l'anomenat Al-Shabaab, que han promès lleialtat a Al-Qaida i han prohibit la música, el futbol, els sostenidors i l'activitat de les ONG occidentals, en plena època de sequera i fam. El feble govern de transició de Somàlia està aïllat en una capital cosida a trets, Mogadiscio, i envoltat per Al-Shabaab gairebé per tots els costats.

El campament dirigit per Al-Shabaab que Almuhajir va visitar és als afores de Mogadiscio, on la milícia bàsicament manté empresonades milers de persones que moren de fam. Diversos testimonis van explicar com els milicians havien arrencat gent desesperada dels autobusos per portar-los al seu campament a punta de pistola.

Què és Al-Qaida?

L'episodi planteja la pregunta: què és Al-Qaida avui? ¿És una filosofia que ningú pot representar o és una organització centralitzada que envia emissaris en missions de relacions públiques a llocs com Somàlia? ¿El misteriós Almuhajir realment és un representant d'Al-Qaida o només un simpatitzant?

No hi ha dubte que Al-Qaida ha estat activa a Somàlia, encara que alguns dels seus principals agents han estat assassinats fa poc. El govern somali insisteix que Al-Qaida treballa de bracet amb Al-Shabaab i que aquest és un episodi de propaganda. "Volen aprofitar-se de la gent famolenca per aconseguir nens reclutes", assegurava Hussein Mohamed Abdulkadir, ministre d'Informació. Abdullahi Iassín, un estudiant universitari, titllava l'acció de "burla" i recordava que han estat les polítiques de les milícies d'Al-Shabaab, que prohibeixen el treball de les ONG occidentals, el que ha causat la fam.

stats