CRISI NUCLEAR
Crònica 18/03/2011

Al límit de la crisi energètica

Una altra crisi sobrevola el Japó: l'amenaça de gran apagada. La baixada de temperatures és la gota que pot fer vessar el got dels problemes de subministrament elèctric. El país extrema l'estalvi.

Maria Ortega
2 min
Al límit de la crisi energètica

El subministrament energètic al nord-est del Japó està molt a prop de traspassar una línia perillosa cap a la gran apagada. Les baixes temperatures d'aquestes dues últimes nits -properes als zero graus- en les regions proveïdes per Tokyo Electric Power, l'operadora de la planta de Fukushima, han fet extremar les mesures del govern perquè l'increment de consum elèctric amenaça el fràgil equilibri que, fins ara, subministrava electricitat a la zona més afectada pel terratrèmol i el tsunami. El ministre d'Indústria japonès, Banri Kaieda, posava ahir en alerta els ciutadans i les empreses del país per extremar les mesures d'estalvi energètic i evitar, d'aquesta manera, que "la demanda arribi a superar l'oferta". Seguint aquest pla, els principals operadors de tren de l'àrea de Tòquio -JR East i Tokyo Metro- van retallar, des de les cinc de la tarda (hora local), el nombre de trajectes, i les operadores d'electricitat van fer talls de llum entre les tres i les sis de la tarda a la part del país més amenaçada per l'apagada.

El govern també va fer una crida a particulars -el pla de retallada energètica va afectar prop de 10 milions de cases- i empreses per reduir el consum i controlar una situació que, finalment, es va poder mantenir estable durant tota la nit. Tòquio era ahir una ciutat més fosca.

La crisi energètica, però, continua sobrevolant el país. Quan fa una setmana del gran terratrèmol, 850.000 cases continuen sense llum i al voltant d'un milió i mig no tenen aigua corrent. Un altre front obert és el del petroli: el govern ja ha demanat a les petrolieres de l'oest del país que enviïn 20.000 quilolitres de benzina i carburant al dia cap al nord-est. Kaieda, a més, ha demanat a les refineries que augmentin la seva operativitat del 80% a més del 95% per mitigar les llargues esperes a les benzineres que hi ha a la part més damnificada del país, on tindran prioritat els vehicles d'emergència.

stats