RELIGIÓ
Crònica 31/12/2011

Al rector li perillen els estalvis

Joan Serra
2 min
Al rector li perillen els estalvis

Mossèn Jordi Castellet, rector de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona), volia fer obres a la parròquia. Era el juliol del 2010 i va decidir invertir 200.000 euros en pagarés d'Inversiones Ruiz Mateos SA, una de les empreses de Nueva Rumasa, sense demanar el permís pertinent al bisbat de Vic. Amb els interessos que havia d'obtenir pretenia pagar les reformes a la teulada de l'església, però l'operació no va sortir bé. Els inversors van deixar de cobrar els interessos quan l'empresa va començar a trontollar i, ara que ha fet fallida, també resulta incert si podran recuperar el capital. El rector ja ha demanat perdó. El bisbat, molest amb el mossèn, ha puntualitzat en una nota pública que Castellet "no tenia l'autorització perceptiva" per fer l'operació.

El rector va fer tots els moviments sense consultar l'administració diocesana ni el consell diocesà per als assumptes econòmics del bisbat, tot i que va utilitzar el seu NIF, que és el mateix que el de la parròquia de Sant Hipòlit. Dels 200.000 euros invertits a Nueva Rumasa, encara no s'ha especificat quina part eren estalvis de Castellet. "Gran part eren seus", va admetre ahir a l'ARA el vicari general, David Compte, sense detallar quantitats. "Ho va fer amb tota la bona fe del món, però aquesta bona finalitat no justifica la imprudència que va cometre", va afegir Compte, que va lamentar l'"actuació errònia".

Castellet va fer la primera inversió, de 150.000 euros, el 5 de juliol del 2010. Malgrat l'elevat import de l'operació, el mossèn va utilitzar el NIF del bisbat sense informar-ne, tot i que els capellans saben que estan obligats a demanar una autorització quan es tracta de moviments amb un import elevat. Quan se'n va assabentar, el bisbat va iniciar els tràmits per anul·lar la inversió. El 17 de setembre del 2010 els serveis jurídics van declarar nul·la l'operació per defectes de forma, argumentant que tant el mossèn com Inversiones Ruiz Mateos SA havien actuat de manera improcedent per utilitzar el NIF del bisbat. Sense haver recuperat la inversió, el vicari general va patir un altre esglai quan el 21 de setembre del 2011 -un any més tard- va ser informat d'una segona operació de Castellet, de 50.000 euros. Es van repetir les accions legals per desfer una inversió signada pel rector el 17 de juliol del 2010.

Les disculpes de Castellet

El mossèn de Sant Hipòlit va mostrar el seu penediment dijous en un comunicat. "Em sap greu tot el que ha passat", va expressar Castellet, que també va lamentar no haver escoltat els consells rebuts al respecte d'aquesta inversió. El rector va apuntar que està preparat per a les decisions que prengui el bisbat: "Fa un any que em dura aquest maldecap, que he portat personalment amb dolor i en silenci. Assumiré les conseqüències que se'n derivin".

stats