SALUT
Crònica 08/01/2011

Alarma alemanya per dioxines a les granges

Alemanya viu sacsejada per l'escàndol de la detecció de milers de tones de pinso contaminades amb dioxines. Cinc mil granges del país han hagut de tancar i la Gran Bretanya i Holanda han quedat afectades.

Isaac Lluch
2 min
Gallines de granja, possibles víctimes de dioxines.

BerlínL'alarma va saltar la setmana passada quan es va localitzar la contaminació a la fàbrica Harles & Jentzsch, on alguns greixos que s'utilitzen per a l'elaboració de biofuel van anar a parar a aliments per a animals distribuïts en diverses explotacions agrícoles. Més de 4.700 granges han tancat, sobretot a la Baixa Saxònia, en constatar-se que els seus animals estan contaminats amb dioxina, tot i que les autoritats han insistit que es tracta d'una mesura preventiva i que els nivells detectats no constitueixen un risc per a la salut humana. Almenys de moment. Dia que passa, dia que es van coneixent detalls més alarmants.

Ahir va transcendir que els greixos contaminants per a la producció de pinso estan en circulació des de fa deu mesos. Ja el març del 2010 un laboratori privat tenia proves que determinaven que Harles & Jentzsch proveïa productes amb un alt valor de dioxines. El ministeri d'Agricultura del land de Slesvig-Holstein, on hi ha l'esmentada empresa, assegura que fins el 27 de desembre aquesta companyia va silenciar la càrrega tòxica. Segons van admetre fonts ministerials, algunes proves recents han detectat un valor de dioxina 77 vegades més alt del permès.

La ministra alemanya de Protecció al Consumidor, Ilse Aigner, va apuntar ahir la sospita que Harles & Jentzsch actués conscientment en la il·legalitat i incorregués en "mesures d'energia criminal". La titular del govern d'Angela Merkel va lamentar: "Sabem que vuit estats federats alemanys estan afectats" per la contaminació i també algun país estranger, com el Regne Unit i Holanda, que va importar productes derivats d'ous alemanys.

Espanya, tranquil·la

L'Estat espanyol no compta amb casos de toxicitat a causa de les dioxines detectades a Alemanya, segons va comunicar ahir l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. La població alemanya de moment no ha reaccionat amb pànic. Ahir en un sondeig de la televisió pública ARD el 66% dels enquestats van assegurar que no estan consumint menys ous del que és habitual.

stats