Crònica 31/05/2011

Alarma europea pels cogombres

Els agricultors espanyols xifren en uns 200 milions setmanals les pèrdues que poden arribar a tenir per la crisi del cogombre. El bacteri Escherichia coli ja ha causat catorze morts, tots a Alemanya.

Sònia Sánchez
2 min
Alarma europea pels cogombres

Barcelona.L'alarma pública generada pel brot infecciós que ha causat ja catorze víctimes mortals a Alemanya pot enfonsar el sector hortícola espanyol. La Federació Espanyola de Productors i Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex) va xifrar ahir en 200 milions setmanals les pèrdues que pot suposar aquesta crisi per al sector. També el responsable de fruites i hortalisses de la Coordinadora Espanyola d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), Andrés Góngora, va explicar a l'ARA que "si no hi ha aviat un desmentiment per part de les autoritats alemanyes sobre l'origen del brot i no es reactiva el consum aquesta mateixa setmana", es veuran abocats a "arrasar els cultius" d'hortalissa, que no tindran sortida.

La psicosi entre els consumidors per l'aparició del bacteri Escherichia coli ( E. coli ) en alguns cogombres a Alemanya, que dijous passat les autoritats alemanyes van identificar com a procedents de dues empreses andaluses, s'ha estès ràpidament. A més, el bacteri "ja no afecta només els cogombres, sinó tot tipus d'hortalisses, com tomàquets, albergínies i pastanagues", explicava Góngora. A més, la por ha deixat de concentrar-se a Alemanya i ha arribat "al consumidor espanyol, que està deixant de comprar", fins al punt, deia, que els productors d'aquesta organització no havien rebut ahir "cap comanda", quan dilluns és el dia de més sortida. Segons la COAG, ja s'estan deixant de vendre 20 milions de quilos diaris d'hortalisses.

A casa nostra, tot i que l'associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) deia ahir que Mercabarna no havia detectat cap davallada, el portaveu d'Unió de Pagesos (UP), Josep Maria Coll, va explicar a l'ARA que, en els mercats de dissabte, els productors de cogombres del Maresme van tornar a casa sense haver venut bona part del gènere i els del Camp de Tarragona "estan deixant de collir" hortalisses "perquè ja no tenen on posar-les".

Tot plegat va generar ahir una reunió d'urgència entre el sector i el govern espanyol, en què es va demanar a Alemanya una rectificació pública en les seves acusacions de dijous, tenint en compte que no està confirmat en quin punt de la cadena alimentària es van contaminar els cogombres infectats. L'executiu socialista estudia demanar indemnitzacions a la Unió Europea (UE) pels danys soferts a causa de la precipitació de les autoritats sanitàries alemanyes en assenyalar un culpable.

Ara per ara, les anàlisis realitzades per la Junta d'Andalusia en les explotacions agràries de les quals procedien els cogombres on es va detectar E. coli (de l'empresa Frunet a Màlaga i l'empresa Costa Almería en aquesta província) han donat negatiu. Tot i així, s'està pendent de les proves que està fent un laboratori especialitzat a Lugo. Però Góngora remarcava que el fet que no s'hagi detectat cap cas d'infecció a Espanya i que "tot el problema es concentri en productes del mercat d'Hamburg" sembla indicar que la contaminació pel bacteri "es va produir allà".

stats