MALESTAR A LA REGIÓ
Crònica 03/01/2011

Alarma per la venda de vaixells de guerra francesos a Rússia

Doreen Carvajal
2 min
Fragata francesa.

The New York Times / París.Tot i el discret anunci amb què les autoritats franceses van donar a conèixer, la vigília de Nadal, la venda de vaixells d'assalt a Rússia, oficials del govern s'han encarregat d'esbombar l'acord multimilionari com si es tractés d'un gran triomf futbolístic. "França guanya" declarava la web de l'Elisi. Entre els crítics amb l'acord -particularment entre els països veïns de Rússia com ara Geòrgia, Estònia o Lituània- creix aquests dies l'alarma pel temor que la venda de vaixells Mistral sigui només un primer pas pioner per a altres governs occidentals amb ganes de fer negoci militar amb Rússia, ja sigui amb alta tecnologia, equipaments militars o drets de pas per a oleoductes.

La nau en qüestió, de 199 metres d'eslora, és un vaixell de transport d'helicòpters modern, equipat amb un centre de comandament i un hospital per a operacions d'intervenció militar. Aquesta és la compra d'armament més important que ha fet Rússia a un país estranger i la primera de material militar ofensiu que signa amb un país membre de l'OTAN, una clara demostració del canvi de rol d'una aliança concebuda en els seus orígens com a contrapoder militar de la Unió Soviètica.

Un dels punts delicats de l'acord ha estat aclarir si la venda inclouria alta tecnologia i la possibilitat que Rússia accedeixi a armament naval i sistemes de defensa avançats. Durant els mesos en què es va allargar la negociació, els representants francesos ja s'havien mostrat disposats a subministrar tecnologia sense restriccions. En els últims dies, però, França no ha volgut donar detalls sobre el nivell de tecnologia a què Moscou tindrà, finalment, accés.

Precedent perillós

Els veïns del gegant rus estan clarament preocupats. "És una mica prematur establir un precedent com aquest", considera la ministra de Defensa lituana, Rasa Jukneviciene, convençuda que havia obtingut garanties franceses que la venda no inclouria tecnologia sensible. Ara, però, diu tenir "informacions que asseguren que aquesta tecnologia sí que està inclosa en el tracte". Les repúbliques bàltiques argumenten que la seva preocupació es veu reforçada per les declaracions de l'almirall Vladímir S. Visotski, cap de les forces navals russes, que mesos enrere, per avaluar el potencial d'aquesta compra, va assegurar que tot el desplegament que Rússia "va aconseguir fer en 26 hores" durant la guerra dels cinc dies contra Geòrgia el 2008, "aquests vaixells poden fer-lo en 40 minuts".

Nino Kalandadze, viceministra georgià d'Afers Estrangers, explica que aquestes embarcacions poden transportar fins a 16 helicòpters i més de 450 soldats, i facilitaran i reforçaran la capacitat de reacció naval russa. "Esperem que Moscou utilitzi aquests vaixells segons la legislació internacional -diu Kalandadze- però en aquests moments no confiem gaire en el lideratge rus, conegut pel seu menyspreu de la llei".

Segons l'acord, dos dels vaixells es construiran a les drassanes franceses de Saint-Nazaire, a la costa atlàntica, i la resta a Sant Petersburg. La venda reforça la creixent ambició militar de Rússia i confirma el deteriorament de la seva pròpia indústria de guerra.

stats