EXPECTACIÓ ALS EUA
Crònica 11/06/2011

Alaska publica els mails de Palin quan governava

2 min
Sarah Palin continua sense revelar si pensa concórrer o no a les eleccions presidencials nord-americanes previstes per a l'any que ve.

Juneau (Alaska).Sarah Palin fa temps que va marxar de la capital on manava. Fa gairebé dos anys que va deixar el càrrec de governadora i prop de tres que John McCain la va elegir com a número dos de la seva candidatura a la Casa Blanca. Però ahir va aconseguir que Juneau, la capital d'Alaska, tornés a ser centre de tota l'atenció mediàtica als EUA.

Més de 24.000 pàgines de correus electrònics que Sarah Palin va enviar com a governadora es van fer públics després de les peticions formals fetes l'any 2008 per diferents mitjans de comunicació. Després d'aquest temps -i després que la vida personal i el passat de Palin ha estat desgranada en profunditat pels mitjans de masses (i exposat a través de mails filtrats, investigacions i llibres inacabables)- la rellevància dels correus i el que puguin dir és poc clara.

Però això no va fer estalviar recursos a ningú per obtenir-los, o per assumir el repte de digerir les sis caixes de folis que els contenen. Els mitjans es van abraonar ahir en massa per remenar aquest tresor, i molts hi van enviar periodistes i documentalistes per repassar els documents i posar-los en línia a internet. Tot un esforç per a un resultat desconegut -com ho són les aspiracions presidencials de Palin-, que és un testimoni de la seva particular capacitat de cridar l'atenció.

Destriar el gra de la palla

Una lectura a l'atzar dels primers mails que es van penjar ahir a la nit a internet va deixar clara la dificultat que hi haurà per destriar el gra de la palla. I per això els mitjans de comunicació nord-americans no van tenir cap problema a demanar l'ajuda dels lectors en la ingent tasca d'escrutar què diuen els correus electrònics.

En aquesta lectura ràpida d'algun dels mails, es parlava sobre política i sobre afers personals. "Vas estar esplèndida i va quedar clar el teu posicionament", li diu el seu número dos quan Palin era governadora, el 2007, després d'un acte electoral. "¿Per què et penses que et van aplaudir tant?", la consola després d'un correu en què Palin lamenta que a la ràdio la critiquin pel míting. En un altre dels mails, Palin demana a una assessora que miri quines possibilitats hi ha d'instal·lar a la seva residència oficial una màquina de raigs UVA per bronzejar-se.

Tot i que Palin orquestra tota la seva comunicació a través dels mitjans digitals -replica Obama pel Twitter mentre actualitza Facebook- els seus antics correus es van fer públics en paper, no en píxels, en sis caixes que pesaven 100 quilos i costaven 500 euros en impressió. I els documents només es podien recollir en persona a Juneau -una ciutat accessible només en avió o vaixell- o enviats a un cost altíssim.

"Els correus mostraran una governadora compromesa amb la feina", va dir ahir un dels principals col·laboradors de Palin. Ella mateixa es va limitar a fer ahir un tuit que enllaçava amb la pàgina de la pel·lícula que s'acaba de fer sobre la seva carrera política. El títol: The undefeated (La invicta).

stats