ELS NOUS AJUNTAMENTS
Crònica 12/06/2011

Albiol esquiva la immigració per evitar més fractures

El nou alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va modular ahir el to exhibit en campanya contra la immigració i va voler posar les primeres benes per curar les ferides que el seu discurs ha obert a la ciutat.

Oriol March
2 min
Un col·lectiu d' indignats va increpar reiteradament Xavier García Albiol quan va sortir al balcó després de ser investit.

Badalona.Xavier García Albiol és el primer que sap que hereta una Badalona dividida. Ell mateix fa anys que assegura que la ciutat té dues realitats: la del centre i la dels barris perifèrics. Ara aquesta fractura que ell assenyala es pot extrapolar a aquells que el volien d'alcalde -i que el van convertir en la llista més votada a les eleccions del maig- i aquells que demanaven un pacte entre el PSC i CiU, amb el suport extern d'ICV-EUiA, per evitar que el nou alcalde del PP recollís la vara que l'acredita com a tal.

El ple municipal d'ahir va ser el perfecte exemple d'aquesta divisió existent. Albiol va fer un discurs molt mesurat en comparació amb els que feia en campanya, deixant el discurs xenòfob a una banda per centrar-lo en la reactivació econòmica com a eix principal del seu mandat. Un viratge en el relat que lliga amb el que ja va fer dimecres passat en la seva primera intervenció després del 22-M. "Durant el meu mandat no es governarà ni des de la dreta ni des de l'esquerra; aquí no hi som per fer debats ideològics, sinó per resoldre els problemes de la ciutat", va assegurar.

Benvingut qui vingui a treballar

Les úniques píndoles relacionades amb el to de la campanya van aparèixer, aigualides, en comptats moments de la seva intervenció. "A Badalona ha de ser benvingut aquell que vingui a treballar, però el nostre missatge ha d'assenyalar, de manera clara i nítida, els límits; volem una ciutat en què cap veí de cap barri se senti de segona", va explicar. Cap referència a les intencions que va anunciar en campanya i que passaven per expulsar "els incívics i tots aquells que hagin vingut a Badalona a delinquir".

Aquestes intencions, ja en els últims quatre anys, havien causat un profund rebuig en l'oposició. La rebaixa en el to també s'entén com una via per entendre's amb els partits del consistori, perquè Albiol és alcalde en minoria i per impulsar projectes complexos requerirà suports puntuals. A qui més va picar l'ullet va ser a Ferran Falcó, de CiU, que va rebutjar governar amb el PSC i que, votant-se a ell mateix, va permetre al candidat del PP esdevenir alcalde. "Serà fonamental la feina de tots, però molt essencialment la que pugui fer CiU", va apuntar Albiol.

Front PSC-ICV contra Falcó

Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català, i Jorge Fernández Díaz, home fort del partit i vicepresident del Congrés, van acompanyar ahir el nou batlle i van presenciar com el PSC i ICV-EUiA, al debat previ a la investidura, carregaven contra Falcó per no haver volgut fer govern junts. Jordi Serra, candidat socialista -el PSC ha governat la ciutat els últims 32 anys-, va acusar CiU de fer servir Badalona com a moneda de canvi, mentre que Carles Sagués, d'ICV-EUiA, va alertar que ahir s'escrivia una pàgina de la "història negra de la ciutat".

Després de sortir al balcó de l'ajuntament amb la vara d'alcalde -li ha costat 6 eleccions aconseguir-la- i d'aguantar crits d'uns manifestants establerts a la plaça, Albiol va marxar amb la vista posada en el seu primer compromís institucional. Un Badalona-Mirandés del play-off d'ascens a Segona Divisió A.

stats