Crònica 10/05/2011

Albiol recupera els romanesos en campanya

La batalla de Badalona està arribant a altes temperatures. La immigració i el suposat frau en les ajudes socials va encendre el debat entre els dos principals candidats a l'alcaldia de la ciutat.

Oriol March
2 min
L'ambient al debat va ser tens fins i tot abans de començar. Va costar que els dos candidats es donessin la mà i, en fer-ho, es va fer patent la seva incomoditat.

Badalona.Com es podia esperar, vist com han anat els últims quatre anys, la immigració va centrar el debat entre Jordi Serra, actual alcalde i candidat del PSC, i Xavier García Albiol, candidat del PP i protagonista d'una campanya electoral que té com a eix central la "mà dura" contra aquells que "no s'adapten", contra els "incívics" i contra "els delinqüents". Amb aquests eslògans, era més que previsible que gran part del cara a cara -organitzat per la Cadena SER- estaria gairebé monopolitzat pel tracte que es dóna als nouvinguts que s'instal·len a la ciutat.

I és que, tan bon punt va començar, García Albiol ja va retreure a Serra que Badalona tenia problemes molt greus en tretze barris i que els col·locava en "risc d'exclusió social". El candidat del PP no va parlar d'immigració en aquesta primera intervenció, però, intuint cap on anaven els trets, Serra va començar la seva ofensiva: "On vostè diu que parla clar, jo dic que parla fals i que manipula els problemes de la ciutat". El candidat del PSC no es va aturar aquí: "El PP fa anys que manipula els problemes i fa servir Badalona com un laboratori o com un experiment; de fet, el mateix candidat és un experiment, perquè es tracta d'un polític sense ànima". La tensió era més que notable entre candidats -fins i tot va costar que es donessin la mà abans de començar- i entre els assistents.

Les picabaralles dialèctiques posteriors no van ajudar a refredar la temperatura. García Albiol va encetar el seu repertori més agressiu denunciant l'existència d'una immigració que "fa molt mal" en "incivisme i delinqüència". Serra es va afanyar a dir que "Badalona no té més problemes que altres ciutats catalanes", però el candidat del PP ja havia posat la directa i va assenyalar un dels seus blancs preferits. "El problema no el tenim només amb la immigració il·legal, sinó també amb la legal, com és el cas dels gitanos romanesos", va apuntar García Albiol.

"Les dades? Fàcil: al Gencat.cat"

El candidat del PP va enllaçar els gitanos romanesos amb el suposat frau en les ajudes socials. "No pot ser que els que vénen a delinquir tinguin ajuts", va assegurar abans de denunciar que l'Ajuntament mai li ha proporcionat dades oficials sobre pràctiques fraudulentes en serveis socials. "Doncs vagi al Gencat.cat a buscar-les", el va menar Serra, que en el moment de màxima crispació va renunciar al torn.

En tot cas, ahir es va reforçar la sensació que García Albiol només serà alcalde si venç per majoria absoluta. El PSC, doncs, s'haurà d'entendre amb Ferran Falcó (CiU) -que no descarta demanar l'alcaldia, encara que sigui durant dos anys- per mantenir el cordó sanitari que aïlli el PP a l'Ajuntament. L'espectre de pactes segueix obert al gran objectiu dels conservadors.

stats