Malestar Social
Crònica 22/01/2011

Aldarulls a Albània

1 min
Europea, Socialista

Prop de 20.000 persones es van concentrar ahir davant de la seu del govern del primer ministre d'Albània, Sali Berisha, a Tirana, la capital del país. La protesta va derivar en aldarulls quan un grup de manifestants van llençar pals, pedres i paraigües contra la policia. Les forces de l'ordre van respondre amb contundència i van fer servir gasos lacrimògens i canons d'aigua a pressió per dispersar la concentració. Tres persones van morir d'un tret al cap d'agents de la policia, uns fets que va condemnar la Unió Europea a través d'un comunicat.

Els manifestants eren seguidors del Partit Socialista albanès que es queixen de diversos casos de corrupció i de la gestió de Berisha a l'executiu de coalició conservadora. A més, reclamen que el primer ministre convoqui eleccions anticipades. L'oposició no accepta els comicis parlamentaris del juny del 2009, que van donar la victòria al Partit Democràtic de Berisha per un marge molt estret. Al maig hi haurà eleccions municipals.

Aquesta concentració d'ahir a Tirana té lloc una setmana després de la dimissió del vice-primer ministre albanès, Ilir Meta, del Moviment d'Integració Socialista, que dóna suport al Partit Democràtic. Meta va deixar el càrrec després de ser acusat de corrupció pel seu predecessor, Dritan Prifti, un antic membre del seu partit. Tot i aquesta situació, les dues formacions van decidir mantenir una cooperació que dóna al partit de Berisha la majoria suficient per mantenir l'estabilitat política.

stats