Crònica 29/09/2011

Alemanya aprova avui l'ampliació del fons de rescat

àlex Font Manté
2 min

BARCELONA.El Parlament alemany aprovarà avui l'ampliació del fons europeu de rescat per a països amb dificultats financeres. Tots els experts donen per fet que no hi haurà sorpreses en la votació del Bundestag. Malgrat que Angela Merkel no tindrà el suport unànime dels partits que integren el seu govern, la proposta de la cancellera comptarà amb els vots a favor d'un dels partits socialdemòcrates i del partit verd, actualment a l'oposició.

L'ampliació del fons de rescat necessita el vistiplau de tots els estats que integren l'euro i l'aprovació d'Alemanya era un dels principals obstacles. La primera potència econòmica europea ha estat un dels països més crítics amb les ajudes als països de la perifèria. Un altre país molt crític amb Grècia ha estat Finlàndia, que finalment ahir també va aprovar l'ampliació del fons de rescat.

A part del partit de Merkel (CDU), hi ha dues formacions més que integren el govern alemany: l'SPD, de centreesquerra, i la CSU, que és el partit germà de la CDU a Baviera. Són precisament l'SPD i la CSU els que s'oposen a l'ampliació del fons de rescat. És per això que, encara que prosperi la votació d'avui al Bundestag, la cancellera sortirà d'aquest procés amb el seu lideratge molt qüestionat.

A més, les previsions de creixement econòmic per als pròxims mesos no són gaire optimistes, cosa que incrementarà la pressió sobre Merkel. Segons l'Institut d'Estudis Econòmics de Berlín, durant l'últim trimestre de l'any "s'enfosquiran les perspectives". La previsió d'aquest organisme independent és que el PIB d'Alemanya creixi un 0,4% entre octubre i desembre, lluny de l'1,5% que es va registrar al primer trimestre.

Males previsions a Portugal

Les perspectives pessimistes també afecten països com Portugal. Ahir, el banc central d'aquest país va avisar que la situació econòmica pot empitjorar i va demanar que les famílies, les empreses i les administracions estalviïn més diners, informa Efe.

Durant una compareixença al Parlament, el governador del Banc de Portugal, Carlos Costa, va indicar que la "degradació externa" de les finances lusitanes i el descens de les exportacions han empitjorat les previsions econòmiques. Tot i així, el governador no va voler quantificar les previsions de l'organisme.

Diversos membres del govern portuguès han reconegut en els últims dies que la recessió pot agreujar-se. La previsió oficial indica que el PIB caurà un 2% l'any vinent, però ara tot indica que aquesta xifra es pot quedar curta i que la caiguda serà més pronunciada.

stats