LA CRISI A L'EUROZONA
Crònica 03/01/2012

Alemanya arriba als 41 milions de treballadors, rècord d'ocupació

T.g.
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, just després de gravar el discus de Cap d'Any.

BARCELONAEl motor europeu ha fet miques un altre rècord, en aquest cas d'ocupació. Alemanya va comptabilitzar l'any passat 41 milions de treballadors amb domicili al país centreuropeu. Es tracta de la xifra de persones ocupades més elevada des de la unificació alemanya el 1990, segons va anunciar ahir l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). Alemanya va registrar una mitjana de 41,04 milions de treballadors, una xifra que representa un augment de l'1,3% respecte del 2010 (535.000 persones), informa Efe.

El nombre de desocupats es va reduir en 446.000 treballadors, fins a 2,5 milions. La taxa d'atur del novembre (l'última dada, tenint en compte que avui mateix el govern donarà a conèixer la del desembre) es va situar en el 6,4%. El sector més actiu durant el 2011 va ser el de serveis, que va incrementar un 4,2% l'ocupació, seguit de l'agricultura (2,3%) i la indústria (1,7%). Fins i tot la construcció va créixer un 1,6%.

Treball amb sous mínims

Una de les raons que pot explicar aquest èxit són les anomenades minifeineses a dir, contractes amb sous mínims, segons assenyala el diari Der Spiegel . Aquesta modalitat suposa un sou de 400 euros al mes amb un límit de 40 hores. De fet, hi ha set milions de persones contractats en aquestes condicions. Aquesta fórmula va ser impulsada dins el programa de reformes estructurals denominat Agenda 2010 del canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder (1999-2005). En la seva etapa es va arribar a un total de cinc milions d'aturats. En el seu origen, aquests contractes havien de servir només per reincorporar aturats al mercat de treball. A Espanya, la patronal CEOE s'ha mostrat a favor d'un sistema contractual que contempli l'adaptació de les minifeines.

Als milions de persones amb aquests contractes cal afegir-hi cinc milions més que cobren per sota dels 6,5 euros a l'hora i que també s'inclouen en les estadístiques de l'atur alemany.

stats