CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 27/05/2011

Epidèmia per cogombres espanyols a Alemanya

Cogombres procedents d'Espanya són els causants de les greus infeccions intestinals que han provocat almenys tres morts a Alemanya, segons van anunciar ahir les autoritats sanitàries d'Hamburg.

Isaac Lluch
2 min
Cogombres exposats en una botiga d'Hamburg. A dalt, imatge del bacteri EHEC.

Berlín.Un mínim de tres víctimes mortals, més de 200 malalts greus i una xifra d'infestats que creix vertiginosament. L'Institut d'Higiene d'Hamburg va confirmar ahir, d'acord amb les anàlisis científiques efectuades, que els portadors del perillós bacteri Escherichia coli (EHEC), que ha generat l'epidèmia que s'estén per la geografia alemanya des de mitjans de mes, havien consumit cogombres importats d'Espanya. Tres de cada quatre d'aquests vegetals contaminats detectats en les proves de laboratori procedeixen de productors espanyols, segons va informar la senadora de Sanitat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, que es va afanyar a fer una crida als consumidors per evitar el consum del producte.

Tots els cogombres han estat retirats de la xarxa comercial a l'espera que les autoritats analitzin amb més profunditat els resultats analítics. Anteriorment, investigadors de la Universitat de Münster havien identificat el nucli del germen sota la designació de 0104H4, una estranya variant modificada del bacteri en qüestió, molt resistent als antibiòtics. Si bé cada any s'infecten amb el bacteri mil persones al país amb símptomes menys intensos, la rapidesa amb què s'estén la infecció intestinal ha fet saltar l'alarma sanitària i social a Alemanya. L'Institut Robert Koch, referència del ministeri de Salut alemany per al control i prevenció de malalties infeccioses, registrava ahir 214 diagnòstics de la perillosa síndrome hemoliticourèmica (HUS), que pot comportar al pacient insuficiència renal, anèmia hemolítica microangiopàtica, trombocitopènia, defectes de la coagulació i signes neurològics variables. Se sospita de casos en 14 dels 16 estats federats del país. La situació més greu és al nord d'Alemanya.

Crítiques des de Madrid

El ministre de Salut, Daniel Bahr, va assenyalar que considera suficients els mecanismes activats per combatre la malaltia. Però la Comissió Europea va informar que ja se n'han detectat malalts a Holanda, Suècia i el Regne Unit, que s'haurien contagiat en viatges a Alemanya. Les autoritats alemanyes han desaconsellat menjar amanides de tomàquets, cogombres i enciams. L'Associació d'Agricultors Alemanys va respirar més alleujada en afirmar-se que l'agent causant de la infecció no eren vegetals de producció nacional. El ministeri de Medi Ambient espanyol ja ha recriminat a les autoritats alemanyes "la precipitació" en escampar un notícia que no està confirmada pel mecanisme d'alerta de la UE i que pot comportar "perjudicis innecessaris", segons el president de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, Roberto Sabrido.

stats