LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 20/07/2011

Alemanya desinfla la cimera europea

La cancellera alemanya va frenar ahir l'optimisme creixent en la possibilitat que la cimera europea -que se celebrarà demà- serveixi per arribar a un gran acord que freni d'una vegada la crisi europea.

Isaac Lluch / àlex Font
3 min
Pessimisme des de hannover La cancellera Merkel, que ahir es va reunir amb el president de Rússia, Dmitri Medvédev, va aigualir la possibilitat d'una gran decisió a la cimera de Demà a Brussel·les. Però tant els mercats com l'FMI ho reclamen.

Berlín/Barcelona.Angela Merkel va provocar ahir més desconcert a la zona euro. La setmana passada va forçar el Consell Europeu a ajornar una cimera extraordinària al·legant que la trobada només s'havia de fer si servia per prendre decisions. Quan es va anunciar que la cimera, finalment, es faria demà a Brussel·les, van créixer les expectatives sobre un gran acord que freni la crisi del deute europeu. Però ahir Merkel va sorprendre quan va dir que no cal esperar "res espectacular" de la reunió. Mentrestant, el Fons Monetari Internacional va avisar del risc que la crisi s'acabi contagiant a la resta del món si la UE és incapaç de frenar l'actual hemorràgia, que ha provocat la fallida de Grècia, Irlanda i Portugal i ara amenaça Espanya i Itàlia. Luc Everaert, responsable de l'FMI per a la zona euro, va reclamar que la Unió Europea "faci front a la crisi".

Durant una trobada a Hannover amb el president rus, Dmitri Medvédev, la cancellera alemanya va rebaixar clarament les expectatives que s'arribi a un pacte sobre el segon rescat de Grècia. Les seves declaracions van frenar de cop la recuperació de l'euro. Els analistes temen que, sense un resolució convincent per a Atenes i per a tota la zona euro, puguin tornar les turbulències financeres. Precisament, és aquesta indecisió política el que genera més nerviosisme entre els inversors.

Espanya ven deute amb èxit

En aquesta conjuntura particularment difícil, Espanya va aconseguir ahir al matí col·locar una gran quantitat de deute a 12 i 18 mesos. En total, el Tresor va vendre 4.448 milions d'euros a un interès del 3,76% en les lletres a 12 mesos i del 3,98% en el cas de les lletres a 18 mesos. Quan es va conèixer els detalls d'aquesta venda, l'optimisme es va escampar entre el govern espanyol i els analistes. Malgrat els interessos que es van pagar eren els més elevats des del 2008 (en les lletres a 12 mesos) i des del 2002 (en les de 18 mesos), la demanda per comprar deute espanyol va triplicar l'oferta.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, es va felicitar ahir per la "gana" que tenen els mercats de comprar deute espanyol. Antonio Argandoña, professor d'economia de l'Iese, assegura que "els inversors tenen confiança en el deute espanyol" i que les turbulències que es viuen no són culpa d'un país o d'un altre, sinó que són un "problema europeu".

En aquest context, Angela Merkel va deixar entendre ahir que no se sotmetrà a les presses que tenen els altres estats de la UE. La cancellera és conscient que hi ha una "gran ansietat" perquè s'acabi prenent una decisió transcendent, però va remarcar que "ni jo ni el govern alemany cedirem a la pressió". Justament, el que volen els inversors és un gran acord que deixi clar que Europa té les idees clares. La principal gestora mundial de deute públic, la nord-americana Pimco, va reclamar ahir als líders europeus que prenguin una gran decisió que demostri que "ho posen tot damunt la taula".

A Brussel·les s'han plantejat diferents propostes per fer front a la situació de Grècia; des de la introducció dels eurobons fins a la reestructuració o quitança parcial del deute, passant per la recompra de bons amb aportacions del Fons de Rescat Europeu (FEEF). Però Merkel insta sobretot a no perdre la paciència. Qui tingui sentit polític de la responsabilitat, argumenta la cancellera, no pot esperar de la pròxima cimera "un avenç espectacular". La solució a la crisi financera passa únicament per "un procés controlat, de passos progressius, de creació de mesures".Segons la cancellera, per atacar l'arrel del problema cal una reducció del deute i un augment de la competitivitat en els diferents països de la zona euro. Tot el que sigui anunciar que demà "hi haurà un salt espectacular per solucionar la crisi" representa crear "falses expectatives", va dir Merkel.

Informe del Deutsche Bank

El Deutsche Bank tampoc espera resultats decisius de la cimera de líders europeus. El segon paquet d'ajuda per a Grècia no es tancarà ara, però els caps d'estat i de govern pautaran les claus polítiques perquè es pugui aprovar a la tardor, segons indica un informe d'aquesta entitat.

Els analistes donen per descomptat que, a mitjà termini, no hi ha alternativa a una quitança sobre el deute grec. Si bé el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, està totalment oposat a la reestructuració i a la retallada i ha instat els líders polítics a ser "responsables", Grècia ha redoblat en les últimes hores la pressió pel seu auxili. El ministre de finances grec, Evangelos Venizelos, va assegurar que no acceptaran un segon paquet de rescat a qualsevol preu. "La nostra debilitat és la nostra força", va resumir Venizelos mentre amenaçava els socis de la UE amb les conseqüències d'un efecte dòmino en cas de fallida d'Atenes.

stats