El referèndum sobiranista
Crònica 10/04/2011

Alemanya encara considera minoritari l'independentisme

Isaac Lluch
2 min

BerlínKatalonien? Poques notícies es tenen a Alemanya més enllà del Barça. Fins ara, de la consulta d'avui a Barcelona els mitjans no n'han dit res. "En tot cas l'endemà, depèn del que passi i si la participació és alta, això pot ser notícia. Però abans ni se m'acudeix plantejar el tema ni els caps de redacció em sondegen sobre la qüestió", confirma Javier Cáceres, corresponsal a Madrid del Süddeutsche Zeitung . "Per a Alemanya aquestes consultes independentistes són anecdòtiques i poc rellevants" indica el periodista, mentre admet "la complexitat" de traslladar la qüestió catalana o basca a un país on, pel pes de la història, es té molta cura a l'hora d'observar emocions nacionals.

A Alemanya hi ha una consciència més o menys gran sobre les reivindicacions de catalans o bascos i es recull "el descontentament i les friccions que hi puguin haver" amb Madrid. "Però les consultes són d'un món reduït en què no participa tota la població catalana i donar-hi més bombo seria transmetre una idea equivocada del que passa a Espanya", postula Cáceres, alhora que recorda que la consulta sobiranista a Barcelona està condemnada a ser eclipsada per la crisi a Portugal o la revolta al món àrab.

"Alemanya té actualment grans problemes, per exemple energètics o la guerra de Líbia, i ni tan sols la desintegració del govern belga és gaire observada des d'aquí", coincideix el consultor polític Jan Burdinski, que admet que són pocs els que a Alemanya veuen que les reivindicacions catalanes i basques van més enllà del concepte federalista alemany.

Pròxim al Partit Liberal Alemany, Burdinski afirma que "la idea d'un Estat català és molt interessant". Si Alemanya reconeixeria eventualment la independència de Catalunya? "S'hauria de donar una solució entre Catalunya i Espanya perquè qualsevol país de la UE reconegués Catalunya. Un reconeixement com el de Croàcia contra la voluntat de la resta de Iugoslàvia no me'l puc imaginar".

stats