NOU CAP D'ESTAT A EUROPA
Crònica 19/03/2012

Alemanya escull un dissident de la RDA per guarir la presidència

Alemanya té nou cap d'Estat. Joachim Gauck ja és oficialment el relleu de Christian Wulff en ser escollit ahir per una gran majoria de l'Assemblea Federal president del país, el primer nascut a la RDA.

Isaac Lluch
2 min
Alemanya escull un dissident de la RDA per guarir la presidència

BERLÍNPer tercer cop en tres anys, l'Assemblea Federal alemanya, integrada pels 620 diputats del Bundestag, la cambra baixa, més el mateix nombre de representants designats pels lands, va escollir ahir nou president. Joachim Gauck, de 72 anys, va rebre els vots de cinc forces polítiques (les tres governamentals -cristianodemòcrates, socialcristians i liberals- més socialdemòcrates i verds des de l'oposició). El flamant cap d'estat va obtenir en primera ronda 991 de 1.228 vots vàlids. Per a la seva adversària, Beate Klarsfeld, de L'Esquerra, van apostar 126 delegats, mentre que el candidat del partit d'extrema dreta NPD, el revisionista Olaf Rose, va sumar 3 vots.

"No podré satisfer totes les expectatives", va destacar qui pren la responsabilitat de restituir l'autoritat del càrrec malmès pel seu predecessor, Christian Wulff, en embolicar-se en tractes de favor que el van fer dimitir fa un mes. Gauck serà l'onzè president alemany i el primer provinent de la RDA. Segons una enquesta de la televisió ARD, el 80% dels ciutadans valoren la credibilitat d'aquest pastor protestant i activista pels drets humans durant la dictadura de l'Alemanya comunista.

Gauck va recordar ahir les úniques eleccions lliures a la RDA precisament un 18 de març de 1990. "Per primer cop vaig poder votar lliurement als 50 anys", va reivindicar qui durant la Reunificació va denunciar els crims de la policia secreta de l'Alemanya Oriental quan va dirigir els arxius de la temuda Stasi.

El passat a la RDA connecta Gauck i Merkel i també els separa perquè van escollir camins diferents per sobreviure la dictadura. És la primera vegada que tant el cap d'estat com el de govern provenen de l'antiga Alemanya comunista.

"Merkel i Gauck són semblants en molts punts. Pel que fa al seu posicionament sobre la RDA tenen més similituds que diferències. Hi han viscut bona part de la vida i sempre van tenir ànsies de llibertat", exposa el company de partit (CDU) de Merkel i amic del germà de la cancellera, Günter Nooke.

Gauck és pastor i Merkel és filla de pastor. Dos protestants al poder. Van ser opositors al règim comunista, però cap, admeten ells mateixos, va ser "revolucionari". Van refugiar-se l'un en la teologia, l'altra en la física. Ara es retroben amb el benentès que els agrada més buscar el consens que posicions extremes.

"Una persona incòmoda"

Si bé es cert que Gauck mai va ser la primera opció de Merkel -ja va preferir Wulff en la votació de 2010 i ara li hauria agradat més nomenar l'exministre de Medi Ambient, Klaus Töpfer-, també és veritat que la cancellera va elogiar l'ara flamant president quan va ser homenatjat pel seu 70è aniversari. "No oblidem que van ser homes d'església com Gauck els que van contribuir a la revolució pacífica a l'Alemanya de l'Est. La llibertat és la seva idea política central. És un gran orador, segur que n'hauria fet una millor laudatòria que jo", va elogiar-lo fa dos anys.

A Gauck, que no està afiliat a cap partit i es defineix com a "liberal conservador de tendències d'esquerra", li exigiran molt. "Portarà aire fresc. Esperem que doni continuïtat a la feina d'integració de Wulff i sigui una instància moral de la nostra multifacial societat", va reclamar el president del Consell Central dels Jueus, Dietar Graumann.

"Dirà als polítics i a la gent coses que no sempre volen escoltar. És, en el bon sentit, una persona incòmoda", va dir Christian Gauck, fill del president. Caldrà veure-ho.

stats