MEMÒRIA HISTÒRICA
Crònica 04/10/2011

Alemanya estreny el setge sobre els funcionaris de la Stasi

El Parlament alemany aprova una mesura polèmica. Des d'ara controlarà més els exmembres de Seguretat de l'antiga Alemanya oriental. Aquests funcionaris no podran treballar als arxius de la Stasi.

Isaac Lluch
3 min
Alemanya estreny el setge sobre els funcionaris de la Stasi

BerlínL'homicidi prescriu a Alemanya després de 20 anys. La col·laboració amb la Stasi, no. Coincidint amb la commemoració dels 21 anys de la reunificació alemanya, el Bundestag (cambra baixa del Parlament alemany) acaba d'aprovar una nova llei per estrènyer el setge als funcionaris que en el passat van tenir alguna vinculació amb la policia política de la desapareguda República Democràtica Alemanya (RDA).

El que es podria interpretar com un pas endavant per a la superació de la història més fosca d'aquell règim comunista ha generat, però, molta polèmica perquè per primer cop una votació sobre la llei d'arxius de la Stasi s'ha resolt sense una àmplia majoria, sense el consens dels partits democràtics. La controvertida proposta per reformar aquesta legislació es va aprovar divendres amb els vots dels grups de la coalició del govern de la cancellera Angela Merkel, amb els cristianodemòcrates (CDU), els socialcristians bavaresos (CSU) i els liberals (FDP). Els socialdemòcrates (SPD) i Els Verds (Die Grünen) es van abstenir, mentre que l'Esquerra (Die Linke) va votar-hi en contra.

L'executiu de Merkel va aconseguir, mitjançant aquesta nova esmena a la llei, que s'ampliï fins al 2019 (30 anys després de la caiguda del Mur de Berlín) la possibilitat de furgar en el passat dels actuals funcionaris sobre qui pesi la sospita d'haver col·laborat amb la Stasi, és a dir, d'haver donar suport a una organització ideada per a la repressió de la població. L'actual normativa, segons la qual només uns pocs càrrecs directius en llocs públics podien ser sotmesos a un control, expira a finals d'aquest any.

Amb la nova llei, queda prohibida, a més, la contractació d'extreballadors dels serveis secrets de la RDA per a la custòdia dels arxius de la Stasi. Això afecta d'entrada 45 empleats que fins ara treballaven a aquest centre de documentació del ministeri de Seguretat de l'Estat de l'Alemanya Oriental i que ara s'hauran de traslladar a altres administracions federals.

El principal impulsor d'aquesta esmena a la llei és el delegat federal dels arxius de la Stasi, Roland Jahn, que al març, tot just estrenat en el càrrec, ja va qualificar la contractació d'excol·laboradors de la Stasi com a "bufetada a les víctimes". "Hem de comprendre millor la dictadura de la RDA. Com més ho aconseguim, més bé podrem organitzar la democràcia. La necessitat d'aclariment i de superació és eterna", va resumir Jahn en una entrevista a Süddeutsche Zeitung .

També la fracció CDU/CSU va titllar de "vergonya" que víctimes de la Stasi es poguessin trobar en l'administració pública extreballadors del servei de seguretat de la RDA. "No volem cap punt final", indica la diputada cristianodemòcrata Beatrix Philipp, per a qui la revelació de molts casos de treballadors de la Stasi en actuals ocupacions públiques del land de Brandenburg ha demostrat que era necessari un enfortiment del control dels funcionaris.

Un model qüestionat

La llei de documentació de la Stasi és, amb tot, una història d'èxit. Per a molts altres països amb un passat similar, la superació del llegat d'injustícies de la RDA és un exemple a seguir. Almenys fins ara. L'episodi viscut divendres al Bundestag no sembla, però, que satisfaci les exigències d'aquest model. El vicepresident de la cambra baixa alemanya, Wolfgang Thierse, de l'SPD, va denunciar que la latent desconfiança cap als alemanys orientals no hauria de ser fixada per llei. "Més de 20 anys després de la caiguda del Mur, aquesta legislació és desproporcionada", va concloure Thiers.

stats