CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 07/06/2011

Alemanya és incapaç de trobar l'origen del bacteri mortal

Alemanya no desxifra l'origen de l'epidèmia. Les primeres anàlisis en llavors germinades de soja van donar resultats negatius. La Unió Europea oferirà compensacions als productors de l'Estat.

Isaac Lluch / Joan Serra
3 min
Sense respostes Tècnics de l'Institut Robert Koch analitzen l'explotació sospitosa de la localitat de Bienenbüttel, al districte d'Uelzen.

Berlín / Barcelona.Primer es va sospitar dels cogombres espanyols i es va haver de fer marxa enrere. Després es van assenyalar les llavors germinades de la Baixa Saxònia. I ara? El govern alemany no troba cap resposta clara a l'onada d'infeccions que viu el país des de mitjans de maig. El crèdit dels ministeris federals de Sanitat, i Agricultura i Protecció del Consumidor cada cop és menor. L'executiu d'Angela Merkel es va quedar ahir sense reacció quan les primeres proves efectuades sobre les verdures germinades produïdes en una explotació agrícola de Bienenbüttel, al districte d'Uelzen, van donar negatiu.

El ministeri d'Agricultura de la Baixa Saxònia havia anunciat diumenge al vespre que les llavors germinades procedents d'un distribuïdor d'aquest land podia ser l'origen del variant del bacteri E. coli . Les autoritats locals van dir que els indicis eren "tan clars" que s'estenia la recomanació d'evitar el consum d'aquests brots vegetals -soja, mongeta azuki, alfals, bròcoli, pèsols, cigrons, alls, morritorts, llenties, raves llargs, remolatxa, i gèrmens de girasol o de blat-. Menys de 24 hores més tard, però, el ministeri de Defensa del Consumidor del mateix estat federat va haver d'informar de l'absència d' E.coli en les primeres 23 mostres de llavors germinades sobre un total de 40 que s'estan analitzant. Provisionalment, l'explotació agrícola sota sospita d'Uelzen ha estat tancada i totes les existències eliminades. Els principals supermercats d'Alemanya han retirat de la venda les verdures germinades.

Crítiques al govern alemany

Res no és el mateix per a l'empresa d'Uelzen, que té, per cert, almenys una treballadora infectada d' E. coli . Les autoritats exposen que aquesta empresa va poder distribuir vegetals malmesos a un hotel de Lüneburg -on van contraure la malaltia 11 de 30 membres d'un grup de viatge suec, i un danès- i a un restaurant de Lübeck, en el qual es van intoxicar 17 persones. També hi hauria relació mitjançant intermediaris entre aquesta empresa i una fonda de Rotenburg, un hotel de Bochum, i tres cantines de Frankfurt i Darmstadt, en les quals van emmalaltir diversos clients. La ministra federal d'Agricultura i Protecció al Consumidor, Ilse Aigner, va defensar la recomanació de les autoritats regionals de no consumir brots vegetals, ni tampoc cogombres, tomàquets i enciams "mentre la sospita quedi totalment descartada".

El govern alemany rep cada cop crítiques més dures de l'oposició. La líder d'Els Verds, Renate Künast, va denunciar que el nou ministre de Salut, Daniel Bahr, va menysprear el perill del bacteri. "La gestió de crisi de Bahr no ha estat gens convincent", va reblar el líder dels socialdemòcrates, Thomas Opperman. Mentre Alemanya continua buscant l'origen de la infecció d' E. coli , la Unió Europea oferirà compensacions econòmiques als productors agrícoles que hagin resultat afectats per una caiguda del consum de verdures i fruites. Se'n beneficiaran els agricultors de l'Estat espanyol, però també els productors d'altres països, com França, Holanda i Bèlgica, que també se senten damnificats. La portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde, va avançar ahir que els ministres d'Agricultura dels Vint-i-set acordaran avui "mesures concretes" de compensació al sector. La trobada de Luxemburg haurà de determinar l'import de les ajudes i quin tipus de subsidis es destinaran als agricultors. "Hi ha diverses opcions legals obertes", va afegir un altre portaveu comunitari, Roger Waite, que va admetre que calia una "solució europea".

El mal fet al cogombre espanyol

La ministra de Sanitat del govern espanyol, Leire Pajín, va expressar ahir la seva "satisfacció" pel suport mostrat per la Comissió Europea perquè els agricultors estatals siguin indemnitzats. Ho va dir després de participar en la cimera de titulars de Sanitat de la Unió Europea, en la qual es va analitzar la gestió d'una crisi que ha provocat 22 morts i més de 2.000 persones infectades o amb símptomes. Pajín va aprofitar la cita europea per traslladar al govern germànic el "malestar profund" per l'acusació feta als cogombres espanyols.

Un informe elaborat per la Universitat de Navarra ha quantificat la transcendència del comportament de les autoritats alemanyes. El treball indica que hi ha més de 25.000 aparicions a la premsa en les quals s'acusa explícitament els productes espanyols de ser els responsables de la infecció d' E. coli , una repercussió un 60% superior a la victòria del Barça a la final de la Lliga de Campions. "L'impacte mediàtic de l'acusació és de proporcions extraordinàries i de conseqüències devastadores per a la marca Espanya en l'agricultura d'exportació", segons recull l'informe. El comissari europeu de Sanitat i Consum, John Dalli, va defensar ahir "ajustaments" perquè, en el futur, l'alerta sanitària s'activi d'acord amb el que mostrin les dades científiques i no per "qualsevol declaració". Rússia continua bloquejant la importació de verdures europees, mesura que també ha aplicat Israel.

stats