Enbreu
Crònica 04/02/2012

Alemanya no pagarà pels crims nazis

1 min
Alemanya no pagarà pels crims nazis

Alemanya no pot ser demandada ni jutjada en tribunals estrangers per compensar les víctimes del nazisme. Així ho va decidir ahir l'alta instància judicial de les Nacions Unides, després de desestimar un recurs d'Itàlia per reclamar compensacions a Berlín pels crims comesos pel III Reich durant la II Guerra Mundial. La decisió del Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia es converteix en un precedent pel que fa a causes de reparació de crims de guerra oberts a escala nacional contra Alemanya.

El cas que es processava a l'Haia es remunta al 2008, quan el Tribunal Suprem d'Itàlia va dictaminar que Alemanya havia de pagar aproximadament un milió d'euros de compensació a les famílies de nou víctimes d'assassinats comesos per l'exèrcit alemany a Civitella, a la Toscana, el 1944.

Els jutges de l'ONU defensen: "La immunitat dels estats respecte als tribunals estrangers està defensada pel dret internacional. Itàlia va trencar la seva obligació de respectar-lo i va deixar que es tractés l'assumpte de dret humanitari respecte a crims comesos per Alemanya del 1943 al 1945". A més a més, el Tribunal Internacional ha ordenat a Roma que s'asseguri que això no tornarà a passar.

stats