Crònica 09/06/2011

Alemanya creu que sense reestructuració Grècia farà fallida

Alemanya va provocar ahir noves turbulències en postular-se a favor d'una reestructuració del deute grec per evitar la fallida de l'Estat hel·lènic. Berlín va posar sota pressió l'Ecofin i el BCE.

Isaac Lluch
2 min
El futur d'europa La situació financera de Grècia  enfronta les posicions  dels principals socis de la UE, Alemanya i França.

Berlín.Grans rebaixes de final de temporada a Berlín. El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va fer una proposta que va semblar encantadora per a Grècia: ampliar set anys el venciment dels bons grecs per donar temps a Atenes per reformar la seva economia. En una carta enviada amb data del sis de juny als seus homòlegs de la zona euro, al Banc Central Europeu (BCE) i al Fons Monetari Internacional (FMI), el titular del govern alemany va subratllar que les mesures implementades fins ara a Grècia havien fracassat i que si els creditors privats no s'avenien a retardar el cobrament del deute grec -i amb interessos més baixos-, i no s'aprovava un segon paquet d'ajuda per a aquest país, no es podria evitar "la primera fallida a la zona euro".

Schäuble va subratllar que el sector privat hauria de fer "una mesurable i substancial contribució", ja que un retorn de Grècia als mercats de capital el 2012 en el context del programa actual sembla "més que irreal". Si bé fins fa poc el ministre alemany argumentava que endinsar-se en una reestructuració del deute grec podria tenir més males conseqüències que el col·lapse de Lehman Brothers, els plans de Berlín passen ara decididament per intentar forçar que el sector privat comparteixi la càrrega del rescat grec.

La posició alemanya topa amb la del BCE i la Comissió Europea, que s'oposen a qualsevol pròrroga dels títols de deute grec amb l'objectiu d'evitar impagaments. Un canvi de deute amb més males condicions que les dels bons en vigor es consideraria un impagament, segons apunten diferents agències de qualificació.

Les exigències de Schäuble per a Grècia poden derivar aviat en un fiasco. París (els bancs francesos han cedit a Atenes més milions d'euros que els alemanys) s'ha afanyat a descartar la proposta de Berlín i al BCE tampoc li ha fet gens de gràcia la iniciativa germànica.

Mario Draghi, pròxim successor de Jean-Claude Trichet en la presidència de l'ens emissor, va precisar ahir que el pla de Schäuble "podria tenir dures conseqüències per al futur creixement econòmic de l'eurozona". El BCE tem que una reestructuració del deute grec creï un nou xoc en el mercat financer. Els experts donen per fet que el model proposat per a Atenes s'acabaria aplicant als altres dos països rescatats, Irlanda i Portugal, que veurien molt rebaixada la seva qualificació creditícia. Sense anar més lluny, la rendibilitat exigida ahir al bo a 10 anys del Tresor lusità va superar el 10% per primer cop des que el país ibèric va entrar a l'euro.

Des de fa mesos, el BCE refusa qualsevol suggeriment de reestructuració. L'institut emissor és, des del seu programa de compra de deute estatal, un dels creditors més compromesos amb Atenes. Per primer cop, això sí, ha insinuat que acceptaria una mínima implicació "voluntària" del sector privat en el nou rescat a Grècia.

Espanya, la que més envelleix

Una altra informació europea que ahir va quedar en segon pla davant l'anunci alemany és que Espanya és el país de la UE que més població més gran de 80 anys (14,2%) tindrà el 2060, segons l'Eurostat. L'oficina d'estadística comunitària també va comunicar que el Producte Interior Brut (PIB) de l'eurozona i de la UE va créixer un 0,8 % del gener al març gràcies a la reactivació de la inversió.

stats