CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 08/06/2011

Alemanya s'empassa el cogombre

En pocs dies Alemanya ha passat d'acusar els cogombres espanyols a rebre crítiques de tota la UE per la gestió de la crisi provocada per l' E. coli . I tot això sense pistes, encara, de l'origen de la infecció.

Isaac Lluch / Esther Moix
2 min
El desacord del cogombre La ministra d'Agricultura, Rosa Aguilar, a la dreta, discuteix amb la seva homòloga belga ahir.

Berlin / Estrasburg.En poc més d'una setmana, Alemanya ha passat de ser acusador a ser examinat per la resta d'Europa. La UE ha començat a ajustar comptes amb el país i ja no s'està de criticar la gestió de la crisi alimentària. Després que Berlín posés erròniament els cogombres espanyols en el punt de mira, ara tots els recels apunten cap als productes alemanys. Txèquia, per exemple, ja va anunciar ahir més controls a la importació de carn procedent del seu país veí. I tot això sense que ningú hagi pogut determinar encara l'origen de la infecció que fa anar de bòlit els investigadors, que viuen cada dia contratemps diferents. Ara, fins i tot, busquen la variant de l' E. coli en domicilis particulars.

La senadora de Salut d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storcks, en va explicar els detalls: es tractava d'una prova feta en verdura germinada localitzada a la nevera d'un pacient hamburguès afectat per la variant E. coli O104. Però el resultat no va desxifrar el perillós bacteri. El paquet de vegetals germinats que havia conservat des de feia tres setmanes el malalt provenia de l'explotació agrícola de la Baixa Saxònia apuntada com a principal sospitosa de ser l'origen de l'epidèmia. Les anàlisis van assenyalar que el pacient es va intoxicar per una altra via que no era pas la soja que va menjar, que havia estat conreada a la Baixa Saxònia. Tot i això, encara queden disset proves per estudiar i els resultats es coneixeran en les pròximes hores. Amb tot, les autoritats admeten que és possible que mai no aclareixin d'on prové exactament aquesta infecció i que l'únic que es pot fer és prendre mesures de prevenció. En total són 24 morts i més de 2.700 casos d' E. coli registrats al país germànic, la qual cosa ja ha dut els hospitals a comunicar el seu temor al col·lapse econòmic. El personal va al límit i l'associació alemanya d'hospitals (DKG) exigeix als polítics ajuts financers davant l'esgotament de recursos i medecines. La DKG calcula que, sobretot al nord d'Alemanya, les despeses afegides a causa del bacteri ascendeixen a més de 100.000 euros per clínica. D'altra banda, ahir a Estrasburg el comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, va anunciar que la Comissió només podrà oferir un ajut de 150 milions d'euros als agricultors afectats per la crisi del cogombre.

Ajuda insuficient

"És tot el que podem fer. Assumim la nostra responsabilitat però no podem anar més enllà dels límits de la regulació i el pressupost", va dir ahir el comissari després de la reunió d'urgència dels ministres d'Agricultura dels Vint-i-set amb el comissari d'Agricultura. La ministra espanyola, Rosa Aguilar, no va trigar a qualificar la proposta d'"insuficient". La indemnització significa rebre entre 18 i 32 cèntims per cada quilogram de cogombre que s'ha deixat perdre. El comissari Ciolos va dir que intentarà fer una nova proposta en les properes 24 hores, si bé va deixar clar que en cap cas "la CE podrà compensar el 100% de les pèrdues". Un cop es determinin definitivament les indemnitzacions, els agricultors podran cobrar-les en un termini de quinze dies. El comissari de Salut i Consum, John Dalli, va haver de fer front al plenari del Parlament Europeu a Estrasburg a les crítiques dels eurodiputats espanyols de tots els colors polítics, que van criticar que Brussel·les es fes ressò en primer lloc de la infundada acusació alemanya sobre els cogombres espanyols.

stats