LA SITUACIÓ DELS RESCATS FINANCERS EUROPEUS
Crònica 27/05/2011

Alemanya s'oposa al nou ajust grec

Grècia cruix davant l'amenaça d'una fallida. Molts analistes descompten que hi haurà una reestructuració del deute. Però Alemanya hi està en contra i avisa que fer aquest pas seria la perdició.

Isaac Lluch
2 min
Personal del sector sanitari es manifestava ahir en contra del pla de reformes sanitàries aprovat pel govern grec.

Berlín.Com auxiliar Grècia? Alguns observadors apunten que un país tan fortament endeutat només pot aconseguir dominar la situació a través d'una reconversió del seu deute, però a d'altres els ve una suor freda només d'imaginar-se aquest escenari. És el cas ni més ni menys que d'Alemanya, el contribuent més gran de la Unió Europea, que en boca del seu ministre de finances, Wolfgang Schäuble, va expressar ahir sense embuts que una reestructuració del deute grec comportaria una sèrie de conseqüències incontrolables més greus que les que van desencadenar la crisi financera a finals del 2008.

"Si Grècia es declara insolvent, segons diuen algunes persones que s'ocupen del tema, les conseqüències podrien ser més catastròfiques que després de la fallida de Lehman Brothers", va indicar el titular del govern de la cancellera Angela Merkel en una entrevista al diari alemany Handelsblatt . La insolvència d'aquell banc nord-americà el setembre del 2008 va trasbalsar massivament el món econòmic i financer.

Inseguretat

Schäuble va subratllar que cedir a una reestructuració "tindria grans riscos", i va afegir: "Podria provocar que tots els deutes vencessin immediatament, amb les corresponents conseqüències en la capacitat de pagament de Grècia". A més a més, el ministre alemany va recordar que es crearia una forta inseguretat a la Unió Monetària Europea: "No hi ha cap experiència de què passaria si un dels seus països fes fallida. És totalment una situació diferent de la que vam veure per exemple a finals dels anys 90 a l'Argentina o en altres països".

La posició d'Alemanya contrasta amb la del president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, que advoca per una "reestructuració suau" del deute grec mitjançant l'extensió dels terminis de pagament. El govern alemany s'hi oposa seguint el rebuig del Banc Central Europeu. Schäuble va reconèixer, amb tot, que "sembla que Grècia necessitarà més temps" per resoldre la seva crisi. "A la UE hem de ser més creatius. El problema no se soluciona només amb mesures d'estalvi o amb la compra de béns nacionals. Cal una perspectiva de creixement a mig i a llarg termini", va indicar, i va suggerir que la UE medita donar incentius a aquest país per a la inversió en energia solar.

Recentment, Schäuble havia apuntat que una reordenació del deute grec només seria plantejable amb un acord del BCE i del Fons Monetari Internacional, i amb la participació dels bancs i creditors privats als quals afecta. "No pot ser que tota la càrrega recaigui en els contribuents", havia manifestat. Ahir, però, va matisar que no cal implicar-hi la banca privada. "No es tracta de fer un favor als bancs. Tots tenim interès en un sistema financer que funcioni a la perfecció. Una economia que no funciona a l'hora d'aconseguir diners és com una societat que es queda sense aigua i electricitat", va rectificar.

D'altra banda, el president grec, Karolos Papoulias, ha convocat una reunió per avui mateix amb tots els líders dels partits del Parlament per demanar cohesió davant la situació del país, especialment per al pla de privatitzacions engegat.

stats