EL FUTUR DE L'EURO
Crònica 17/03/2012

Alemanya vol presidir la zona euro

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ja ha posat sobre la taula dels seus homòlegs de l'eurozona el nom de Wolfgang Schäuble perquè rellevi Jean-Claude Juncker al capdavant de l'Eurogrup.

Isaac Lluch
3 min
VALORAT El veterà polític democratacristià Wolfgang Schäuble és una de les personalitats més respectades a Berlín.

BERLÍNEl nom del ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va estar ahir en boca de tothom un cop es va saber que Angela Merkel s'ha afanyat a fer moviments diplomàtics per proposar-lo com a pròxim president de l'Eurogrup. Segons va avançar el Financial Times Deutschland (FTD), la cancellera alemanya ja ha promogut el seu company de gabinet entre altres caps de govern de la Unió Europea perquè substitueixi en el càrrec el luxemburguès Jean-Claude Juncker, que acaba el seu mandat al mes de juny.

Merkel vol que Alemanya pugui exercir més control sobre l'eurozona, i més després de les evidències que al Banc Central Europeu la veu del Bundesbank no és gaire influent, com s'ha comprovat arran de les operacions de liquiditat a tres anys per a la banca. Introduir Schäuble a l'Eurogrup com a líder de les reunions de ministres d'economia i finances dels estats de la zona de moneda comuna donaria més garanties al govern germànic que se seguiria més el seu dogma financer. La cancellera va guanyar ahir temps en no confirmar la informació del FTD excusant-se que en un moment en què la Unió Europea està discutint el relleu d'alts càrrecs "no es pot dir res més sobre aquest tema". En tot cas, Merkel va aprofitar per lloar l'"excel·lent" feina de Schäuble com a ministre alemany i també el seu "important paper a l'Eurogrup".

Tampoc cap portaveu del govern alemany va avançar ahir res més en "no haver-hi encara cap certesa". El mateix Schäuble es va mostrar esquiu en assegurar que "en aquest moment tenim altres tasques més importants que ocupar-nos de totes les possibles especulacions de personal de cara al futur". El cert és que Jean-Claude Juncker va anunciar al gener que no volia revalidar el seu mandat a la UE. "Jo no he sentit res més", va sentenciar Schäuble.

Tot i que Brussel·les encara no descarta oficialment que el luxemburguès continuï en el càrrec fins al 2014, Schäuble és la primera opció per liderar l'Eurogrup en el cas que s'accepti que la presidència no hagi de ser ocupada necessàriament per un cap de govern. "És qui té les millors cartes per ser escollit", va assegurar a FTD una font ben informada de les negociacions.

El primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, i el seu homòleg italià, Mario Monti, ja s'han autodescartat per encapçalar l'Eurogrup. Nicolas Sarkozy no es vol pronunciar oficialment sobre el candidat de Merkel fins passades les eleccions franceses al maig, però ahir el diari Handelsblatt esmentava fonts governamentals europees que asseguraven que el president francès donava suport a l'opció de Schäuble.

El mateix ministre alemany s'havia mostrat partidari a principis de setmana que el substitut de Juncker havia de sortir d'un país de l'eurozona amb la millor nota de les agències de qualificació. A banda d'Alemanya, Luxemburg, Finlàndia i Holanda són els que llueixen l'anomenada triple A i són "els més indicats per presentar un candidat", va afirmar Schäuble a un diari holandès.

El veterà polític democratacristià és una de les personalitats més respectades a Berlín. Ahir Schäuble demanava estalviar més ràpidament en anunciar que la norma per al límit del deute s'ha de complir el 2014, dos anys abans del que ordena la Constitució alemanya. La notícia arriba coincidint amb els retrets de la patronal alemanya al govern de Merkel, que arrossega els mateixos problemes econòmics nacionals que fa tres anys per la seva poca acció reformista.

stats