Crònica 01/11/2011

Alerta de l'Organització Internacional del Treball sobre l'atur espanyol

Ara
1 min

Barcelona.La frenada que estan patint les principals economies del món podria afectar negativament l'atur a Espanya, segons l'informe anual sobre ocupació presentat ahir per l'Organització Internacional del Treball (OIT). Si això es confirma, provocaria un nou rècord de les dades d'atur, que divendres ja van marcar un màxim fregant els cinc milions de desocupats.

L'OIT considera "preocupant" la situació d'Espanya, que té una taxa d'atur un 13% superior a la que registrava a l'inici de la crisi, l'any 2008. Això suposa "l'augment més espectacular de les economies avançades". Segons l'organisme, Espanya necessita crear 2,3 milions de llocs de treball per recuperar el nivell d'ocupació anterior a la crisi i, per aconseguir-ho, serà necessari canviar el model de creixement i centrar la recuperació econòmica en l'ocupació.

L'Institut Internacional d'Estudis Laborals, entitat que depèn de l'OIT, considera clau que el crèdit torni a les petites i mitjanes empreses. Per aquest motiu, va proposar que es creï un sistema de garantia bancària com el d'Alemanya i el Brasil. Mentre no hi hagi liquiditat per a les pimes "Espanya no podrà recuperar el seu mercat laboral", va afirmar Raymond Torres, director de l'Institut Internacional d'Estudis Laborals, a Efe. Torres va reclamar que s'apliquin "mesures intel·ligents" per reformar el mercat laboral i al mateix temps mantenir els drets dels treballadors.

L'OIT presentarà un seguit de propostes a la cimera del G-20 que se celebra entre dijous i divendres a Canes, entre les quals hi haurà la de lligar els salaris a la productivitat en els països amb superàvit exterior (és a dir, que exporten més del que importen), com és el cas d'Alemanya, la Xina, el Japó i Rússia.

stats