10/11/2011

Alerta màxima: l'euro perilla

2 min
Un inversor ahir a la borsa de Madrid,  que va patir pèrdues.

Barcelona.Europa no troba el camí de l'estabilitat i l'abisme s'obre pas. L'anunci de l'encara primer ministre italià, Silvio Berlusconi, de dimitir després d'haver fet les reformes exigides per la Unió Europea, no va tenir cap efecte. El mateix Berlusconi es va veure obligat ahir a comprometre's una altra vegada. Però va ser necessari que es pronunciés el president d'Itàlia, Giorgio Napolitano, que va fer un comunicat en què assegurava que en breu, de manera pràcticament immediata, potser aquest mateix cap de setmana, es constituirà un nou govern o es convocaran eleccions en l'espai de temps més ràpid possible. Els mercats no van donar cap treva i Itàlia presentava ahir tots els indicadors d'un país a punt de ser rescatat, com va passar amb Grècia, Irlanda i Portugal. A la falta de respostes per salvar l'euro per part dels dirigents europeus, s'hi va afegir la situació de Grècia, encallada per trobar un nou primer ministre, quan ja es donava per fet que seria l'exvicepresident del Banc Central Europeu, Lucas Papademos. La incertesa i l'alarma són ja totals.

El deute italià. El tipus d'interès creix per sobre del 7%, xifra de país rescatat

Els mercats van mostrar ahir una incredulitat manifesta davant de la inestabilitat política italiana. La promesa de fer les reformes exigides per la UE no es tradueix en fets i els inversors desconfien d'un país que té un 120% de deute sobre el seu PIB. Conseqüències? La diferència del bo a deu anys respecte al bo alemany va arribar a estar per sobre dels 571 punts. Al final va acabar en 552. Aquesta diferència es va traduir en el fet que Itàlia havia de pagar un 7,2% d'interès per finançar el seu deute, mentre que Alemanya, per pagar el seu deute, convertit en un refugi segur, només havia d'oferir un 1,72%. Per sobre del 7%, per sobre dels 500 punts respecte al bo alemany, van ser rescatats Grècia, Portugal i Irlanda. Espanya, arrossegada per Itàlia, va tancar ahir en 410 punts. És a dir, havia de pagar un interès del 5,82%. Totes les borses europees van patir pèrdues. L'espanyola va perdre un 2,09%, i la italiana, un 3,7%.

Rescat. La situació no té aturador, però no pot haver-hi rescat

Els analistes no saben preveure més enllà de dies. L'analista de borsa i broker Josef Ajram reclama que es prohibeixin les inversions a curt, les dels especuladors, "que ara estan guanyant molts diners". L'assessor financer de CVC Gaesco, Joan Prat, només veu un aturador, la reforma institucional europea, que comporti una unitat fiscal. Però mentre aquesta reforma no arribi, perquè les posicions europees estan molt distanciades, els mercats seguiran pressionant. "La inestabilitat es mantindrà durant un temps", adverteix Prat. El rescat, però, no es preveu. Senzillament no hi ha diners. Itàlia té un deute públic d'1,9 bilions d'euros.

BCE. El bazuca per parar la sagnia

El Banc Central Europeu va comprar ahir bons italians, segons alguns inversors, citats per la premsa francesa. Però el BCE, que mai publicita la seva actuació, sembla que està deixant fer. L'economista de la UB, Gonzalo Bernardos, creu que la sagnia del deute es podria acabar amb una sola decisió: "L'aturador d'aquesta situació seria que el BCE digués quina quantitat està disposat a posar sobre la taula per comprar deute". La qüestió és que alemanya no vol que el BCE tingui aquest paper que sí que té la Reserva Federal dels EUA.

stats