En breu
Crònica 13/10/2011

Alerta roja

T. Gutiérrez
2 min
Alerta roja

Dues erupcions submarines a poca distància de la costa sud d'El Hierro van tornar a fer saltar l'alarma, ahir, en aquesta illa canària i fan augmentar el risc d'una explosió volcànica. Un equip de Salvament Marítim va detectar dues taques al mar amb una forta olor de sofre i peixos morts, cosa que confirma les erupcions submarines, segons els científics. El director de Seguretat i Emergències de les Canàries, Juan Manuel Santana, va explicar que aquests dos focus d'erupció s'han localitzat a prop de la costa: un era a 3,7 quilòmetres i a 750 metres de profunditat, i l'altre, a 1,8 quilòmetres i a 500 metres sota el nivell del mar.

A més, l'illa va registrar ahir cinc sismes de baixa intensitat que la població no va notar. Per tot això es manté l'alerta roja a la zona sud, tal com va comunicar l'Institut Geogràfic espanyol (IGN). Aquest organisme està controlant la zona des de dilluns, quan es va registrar la primera erupció submarina. El director de la Xarxa Sísmica espanyola, Emilio Carreño, va explicar que si es confirmen aquestes erupcions "naixerà un nou volcà" a partir del magma submarí, cosa que suposa una oportunitat "única" per a la comunitat científica.

El president del govern canari, Paulino Rivero, va anunciar que la vigilància "s'intensificarà" davant d'aquest fenomen "incert". Per ara els veïns de la Restinga, el poble més meridional de Hierro, no poden torna a casa seva, d'on van ser evacuats dimarts.

La directora de l'IGN, María José Blanco, destaca que l'evolució d'aquestes erupcions és "desconeguda" i va recordar que és la primera vegada que es monitoritza una erupció volcànica a les Canàries. "L'únic que se sap amb certesa -va recordar- és que en aquests moments hi ha una fissura oberta al fons marí que expulsa magma".

stats