INFRAESTRUCTURES
Crònica 19/12/2011

Alguaire es reinicia amb l'hivern

La situació difícil de l'aeroport de Lleida-Alguaire té aires de remuntada amb l'hivern després que els turoperadors britànics hagin traslladat les arribades des de Tolosa. És un primer pas, però important.

Albert Lijarcio
3 min
LA PISTA MÉS DESERTA 
 Les novíssimes instal·lacions de Lleida-Alguaire esperant ser ocupades pels esquiadors anglesos amb la nova temporada d'hivern.

LLEIDA.L'arribada a l'aeroport de Lleida-Alguaire a partir d'avui dels primers avions del turoperador britànic Neilson - Thomas Cook obre el camí per potenciar la marca Pirineus als països del nord d'Europa. L'obtenció dels permisos per volar fora de l'espai Schengen fa possible a la Generalitat iniciar noves vies de negoci i potenciar els vols xàrter. Tot plegat es produeix després d'un any complicat en què Ryanair i Vueling han suspès les operacions per la baixa ocupació en les quatre rutes regulars amb què la infraestructura va començar a caminar.

Les pistes andorranes seran les que acolliran la gran majoria d'esquiadors anglesos durant tota la campanya d'hivern. Cook i altres turoperadors britànics fa anys que ofereixen paquets turístics amb destinació al país pirinenc a través de l'aeroport de Tolosa de Llenguadoc. Amb el canvi de punt d'aterratge i enlairament, els seus clients veuran reduït el temps de trajecte almenys en una hora. Això serà possible no només pels trasllats en autocar -que s'escurcen-, sinó també per l'agilitat en les operacions que permet l'aeroport d'Alguaire, ja que té una dimensió més reduïda.

Si la falta de neu ha fet molt difícil l'arrencada de la temporada, que sol iniciar-se pel pont de la Puríssima, les precipitacions d'aquest cap de setmana podrien capgirar totalment la situació a partir d'aquest dilluns. Això coincideix, casualment, amb l'aterratge dels primers vols procedents de Londres-Gatwick i Manchester i que portaran, segons dades de la Generalitat, al voltant de 500 esquiadors. Els que vagin a Andorra trobaran més de 100 quilòmetres de pistes a Grandvalira i la pràctica totalitat a Vallnord. A Baqueira Beret, però, encara no hi ha data d'obertura, tot i que també es preveu fixar-la a principis de la setmana vinent.

Més enllà de les condicions climatològiques d'enguany, el sector de l'esquí i de l'hostaleria es mostren satisfets amb les oportunitats de negoci que es poden generar gràcies a l'aeroport d'Alguaire. Tot i això, reconeixen que al Pirineu lleidatà queda més camí per recórrer en comparació de la situació del país veí. Així ho creu Juan Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, que afirma que "les expectatives són més de futur que de present". En el mateix sentit es manifesta el director comercial de Baqueira, Roberto Buil, que considera que "per consolidar un mercat estranger calen almenys cinc anys".

Pendents de connexions viàries

Les connexions viàries amb les comarques de muntanya és encara una de les fites pendents. També ho és la promoció del territori a mercats com l'anglès o el rus per aconseguir augmentar la presència d'estrangers a les pistes lleidatanes. Des de Baqueira tenen clar que cal treballar en la promoció exterior. Per la seva banda, Serrano assegura que "l'aeroport està al límit pel que fa a la distància de temps (2 hores per arribar a les pistes) però fa falta que les administracions millorin les infraestructures". El director general de Transports, Ricard Font, relativitza la qüestió manifestant: "Sense obsessionar-se en el que ens falta, som prou competitius".

Ara per ara, a l'estació aranesa el mercat internacional representa el 15% del total de forfets venuts durant la temporada d'hivern i, d'aquests, menys del 2% són del Regne Unit. En canvi, a les pistes andorranes la xifra s'eleva fins al 35%, en què els esquiadors anglesos són els més nombrosos superant els 30.000 (15% del total). "És un client molt exigent i moltes vegades novell en el món de l'esquí", diu el director de màrqueting de Grandvalira, Alfonso Torreño. "És important perquè pernocta de 6 a 7 nits", diu el director de Vallnord, Martí Rafel.

A banda de generar riquesa als negocis relacionats amb l'esport blanc, els paquets turístics programats per Thomas Cook, que portaran un màxim de 16.500 esquiadors fins al 8 d'abril, comportaran un benefici als hostalers amb més de 100.000 pernoctacions. A la Vall d'Aran, en establiments a peu de pistes es preveu una ocupació de 70 llits a la setmana. El mercat nacional i internacional es veuen a més complementaris, pel temps diferent de les estades.

stats