Crònica 18/03/2012

Almenys 27 morts en un altre doble atemptat a Damasc

Un nou atemptat a Damasc projecta més ombres sobre el règim sirià. Dues explosions van deixar ahir 27 morts. Govern i oposició es culpen de l'atac pocs dies abans de l'arribada d'una nova missió de l'ONU.

Ara
2 min
Foto difosa per l'agència d'informació estatal de Síria de l'atemptat  a la seu de les forces d'intel·ligència, en ple centre de Damasc.

BARCELONA.La calma relativa del centre de Damasc des de l'inici de la revolta contra el règim de Baixar al-Assad es va tornar a veure ahir sacsejada per un doble atemptat. Dues furgonetes carregades d'explosius van esclatar a primera hora del matí davant dues seus del serveis de seguretat del país. Almenys 27 persones van morir i 140 van resultar ferides, tant civils com membres dels cossos de seguretat, segons el ministre de Salut sirià, Wael al-Halki. La televisió estatal va difondre imatges de cadàvers, runa i vehicles calcinats en dos dels districtes més concorreguts de la ciutat. La seu d'intel·ligència de les forces aèries, al nord de la capital, va perdre bona part de la façana.

En un primer moment, el règim va atribuir els atemptats a Al-Qaida, però ràpidament es va afanyar a difondre que es tractava de "terroristes patrocinats des de l'estranger", que és el terme que acostuma a utilitzar per explicar l'aixecament popular contra Baixar al-Assad. El ministeri de l'Interior va fer diverses mencions a la responsabilitat de l'Aràbia Saudita i la resta de monarquies petrolieres del golf Pèrsic.

L'oposició siriana armada va desmarcar-se de l'autoria dels atacs i va reivindicar que no hi ha terroristes estrangers entre les seves files. En el moment de tancar aquesta edició, cap grup havia reivindicat l'autorita dels atacs. "Aquests atemptats estan fabricats pel règim sirià", va explicar el líder de l'oposició política a l'exili, Burhan Ghaliun, a l'agència Efe. "Sempre trama atemptats quan s'aproximen visites de delegacions estrangeres", va afegir, fent al·lusió a l'anunci de divendres de l'enviat de les Nacions Unides i de la Lliga Àrab per Síria, Kofi Annan, d'una nova missió per continuar les negociacions.

Riad vol enviar armes als rebels

L'exsecretari general de l'organització, però, no ha aconseguit fins ara cap resultat per pacificar el conflicte. Annan va alertar divendres des de Ginebra del risc que l'enfrontament desbordi fronteres si s'opta per la militarització. En aquest sentit, un diplomàtic de l'Aràbia Saudita va assegurar ahir a l'agència France Press que el seu país ja està enviant armes als rebels a través de Jordània. Un portaveu d'Amman, però, va desmentir categòricament aquesta informació.

Els atacs contra la monarquia saudita de Riad van ser freqüents ahir a la televisió siriana. "L'Aràbia Saudita ens envia terroristes! -afirmava en pantalla un dels testimonis de l'atemptat després que diversos analistes haguessin acusat Riad de les explosions-. Els meus pares estan ferits, la nostra casa, destruïda. Aquest és el missatge dels països àrabs? Mostreu al món el que està passant".

Des que va començar la revolta, Damasc ja ha estat l'escenari de dos atemptats més contra seus governamentals. El 23 de desembre, almenys 44 persones van morir en una explosió davant dels edificis de Seguretat de l'Estat i les autoritats van atribuir-la també a la xarxa terrorista Al-Qaida. Dues setmanes més tard, un atac similar a la plaça cèntrica de Midan va deixar 26 víctimes. El 10 de febrer van morir 28 persones a Alep, la segona ciutat més gran del país.

stats