Recuperació econòmica
Crònica 02/07/2011

Almunia avisa

1 min
Almunia avisa

Tothom està d'acord que les retallades, independentment de si són necessàries o no, frenaran el creixement econòmic. I és per això que Joaquín Almunia, vicepresident de la Comissió Europea, va assegurar ahir a Barcelona que la sortida de la crisi només arribarà si el sector privat lidera la recuperació. "El creixement ha de venir de vostès", va dir davant d'un auditori ple d'empresaris reunits a l'escola de negocis Iese.

Almunia està convençut que el sector privat pot impulsar el dinamisme econòmic i la competitivitat malgrat l'elevat deute que acumulen ciutadans i empreses (que supera el 180% del PIB i triplica el deute públic). "Això afecta sobretot les constructores i el sector residencial -va assegurar-, però hi ha altres sectors que tenen recursos propis o que poden acudir a finançar-se als mercats".

Durant la seva intervenció, Almunia va acceptar que la crisi és més dura a Europa que a altres continents perquè els organismes de supervisió no van funcionar. I per què no? La culpa, segons Almunia, va ser principalment de dos països: Alemanya i França. Tots dos van ser els primers a saltar-se el Pacte d'Estabilitat -el 2003- i a impedir que la Comissió Europea audités els comptes de Grècia -el 2009-. "Això va passar, recordem-ho, un any després de Lehman Brothers".

stats