Crònica 02/02/2011

Almunia diu que els eurobons es crearan aviat

àlex Font Manté
2 min
Almunia creu que el G-20  és "massa gran".

BarcelonaJoaquín Almunia, comissari de Competència de la Unió Europea, considera que la Unió Europea "necessita els eurobons" i que a la cimera europea de finals del mes de març es podrà veure com s'avança en la creació d'aquest deute comunitari. Això és el que va explicar abans d'ahir a Esade mentre participava, com a convidat, en una classe de Javier Solana a l'escola de negocis.

En els últims mesos diferents països han defensat que cal crear un deute comunitari, que presumiblement seria més estable i contrarestaria la volatilitat del deute de cada país. Això serviria per evitar que es repetís una crisi del deute com la que han viscut Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya. De tota manera, Alemanya, la principal economia europea, s'oposa als eurobons perquè penalitzaria les seves emissions de deute (els bons alemanys són els més barats d'Europa a causa de la seva solidesa).

Segons van explicar alguns alumnes presents a la trobada, Almunia també es va mostrar partidari d'incrementar la coordinació fiscal a la UE a través de la creació d'un Tresor europeu, similar al dels Estats Units. De tota manera, Almunia també va reconèixer que políticament no és possible fer-ho per culpa de la falta de voluntat dels països membres.

El comissari creu que el G-20 (organització que reuneix les principals economies del món) és "massa gran" per debatre algunes qüestions, sobretot les relacionades amb la moneda. Per aquest motiu, es va mostrar partidari d'unificar la veu d'Europa i que en cimeres com les del G-20 no hi siguin presents diferents països europeus, sinó un únic representant del continent.

Defensor de Zapatero

Almunia va afirmar que s'està convertint en un "gran defensor" del govern espanyol després de les reformes econòmiques que ha emprès en els últims mesos. "Conec molt Zapatero perquè hi he treballat molt, però com a comissari vaig ser molt crític amb ell", va dir. El comissari el va acusar de ser massa immobilista inicialment, però va reconèixer que, des de la crisi grega del maig passat, el govern espanyol ha reaccionat bé i que ara "va pel bon camí".

stats