Crònica 24/09/2011

Alon Bar: "La batalla política a l'ONU ens allunya de la solució"

Convenciment "Palestina amb qui ha de parlar és amb Israel. Fa dos anys que el govern de Netanyahu vol començar les negociacions sense condicions" Tensió "Hi ha risc que la baralla diplomàtica es converteixi en violència al carrer. La situació és explosiva"

Ariadna Matamoros
2 min
Alon Bar va visitar ahir Barcelona coincidint amb el dia en què Netanyahu i Abbas parlaven davant de les Nacions Unides sobre el conflicte àrabo-israelià.

Alon Bar és des de fa un mes l'ambaixador d'Israel a Espanya. Expert en afers estratègics, va assessorar l'exministra d'Exteriors Tzipi Livni. Bar relleva al càrrec Raphael Schutz en un moment crític en les relacions àrabo-israelianes. Però el diplomàtic, de visita a Barcelona, es mostra optimista respecte a assolir un acord de pau i defensa de manera fèrria que Israel fa anys que busca la negociació.

Què pensa de la proposta de Mahmud Abbas davant l'ONU?

La batalla política i diplomàtica a l'ONU ens allunya de la solució. El debat engegat per l'Autoritat Nacional Palestina pot aconseguir alguns èxits i suports, però no farà avançar ni un pas en la solució de dos estats per a dos pobles o la creació d'un Estat palestí.

Era necessari un pas així per fer seure Israel a la taula de negociacions?

Israel fa dos anys que està mirant de començar les negociacions sense condicions. No és una posició nova.

Però es van encallar per la qüestió dels assentaments...

El tema dels assentaments és un dels que s'ha de tractar, però les demandes prèvies no poden reemplaçar les negociacions. Ara els palestins volen que es congelin els assentaments abans de la negociació. Entenc la seva posició, però no s'han de posar més obstacles a la represa del diàleg.

Isarel no té precondicions?

Israel ha mostrat molta flexibilitat, però no s'ha arribat a un punt d'acord perquè els palestins no estaven disposats a fer els canvis necessaris, encara que fossin petits, respecte a les seves posicions.

Tem les conseqüències de la iniciativa d'Abbas a l'ONU?

El risc és que la batalla diplomàtica es converteixi en violència al carrer. Tots els partits estan compromesos perquè això no passi, però la situació és explosiva i és fàcil que per no res s'arribi a la violència.

Quin efecte té la Primavera Àrab en Israel?

Els canvis al món àrab són un dels esdeveniments més importants de l'última dècada. El resultat de les revoltes afectarà molt la nostra vida, i el sorgiment d'un sector moderat pot ser una oportunitat.

I Turquia?

Esperem que en el futur tingui un paper constructiu, com va tenir en el passat. Les declaracions incendiàries no hi contribueixen.

stats