Crònica 02/08/2011

Als municipis turístics s'agreuja el problema a l'estiu

L.b.
2 min
El nombre d'antenes no és suficient per atendre l'augment de població en alguns municipis.

Barcelona.Els problemes de telefonia mòbil s'incrementen any rere any. Aquest estiu ja són 44 els municipis amb deficiències de connexió, disset més que l'any passat.

Això s'atribueix a l'increment de prestacions dels telèfons mòbils, que les antenes no creixen al mateix ritme o s'han quedat obsoletes i que durant l'estiu creix la població a les zones turístiques de costa, cosa que segons el Col·legi d'Enginyers Tècnics pot deteriorar la imatge que s'ofereix als turistes.

La majoria de poblacions amb problemes per comunicar-se per mòbil són de costa i moltes també són turístiques. És el cas d'Arenys de Mar, Badalona, Cadaqués, l'Escala, Cambrils, Lloret de Mar, Palafrugell, Pals, Sitges i Deltebre. Dels municipis amb mala cobertura, el 34,10% fa més de tres anys que tenen el mateix problema, el 25% fa més de dos anys i el 40,90% en tenen per primera vegada. Entre els municipis que presenten problemes de cobertura per primera vegada aquest estiu hi ha Calafell, Cardedeu, Llagostera, Llançà, Lloret de Mar, Mollerussa, Sant Celoni o Santa Coloma de Gramenet.

El Col·legi alerta que el nombre d'antenes no creix en proporció a l'increment de l'activitat telefònica. "És més, en diversos municipis catalans fa anys que no augmenten", asseguren. No obstant això, el problema no és només la quantitat. "No són necessàriament més antenes, sinó millors i adaptades al segle XXI", va dir ahir Ferran Amago, degà del Col·legi. "La tecnologia avança molt ràpid i les operadores no poden introduir millores perquè estan pendents dels permisos", va afegir Jesús Anguix, secretari tècnic del Col·legi. I va posar l'exemple de Santa Coloma de Gramenet, que havia solucionat les deficiències i ara torna a tenir problemes perquè el nombre d'antenes és insuficient. Altres municipis han fet els deures -disset- i han ho solucionat, com Vic, Mataró i Tàrrega.

També deficiències al tren

Pel que fa a les vies de comunicació, hi ha problemes en alguns punts de la xarxa viària. El col·legi destaca el cas del túnel de Parpers, on circulen cada dia 49.000 vehicles. I en el servei de tren, alguns trams de les línies de Tarragona, Girona, Vic i Manresa també tenen deficiències.

Els problemes, segons diu el Col·legi, no són exclusius d'una única operadora de telefonia.

stats