Crònica 14/03/2012

Alto el foc a Gaza després de quatre dies d'enfrontaments

Ara
2 min
Familiars de Mohammed Daher, membre de la Jihad Islàmica, ploren la seva mort a Gaza durant atacs selectius israelians.

BARCELONA.Israel i Hamàs van arribar ahir a la matinada a un acord d'alto el foc a la franja de Gaza després d'una última escalada de tensió que ha deixat un balanç de 25 palestins morts i almenys 78 ferits, 8 d'ells israelians. Egipte va anunciar la treva després que tant els Estats Units com l'ONU i la Lliga Àrab pressionessin per acabar amb l'últim esclat de violència a la franja des de l'octubre, iniciat divendres amb atacs selectius de les forces de defensa israelianes contra grups islamistes radicals a Gaza.

"Acceptem l'alto el foc si Israel es compromet a acabar amb les seves agressions i els seus assassinats", va declarar un portaveu del moviment radical de la Jihad Islàmica a la franja, Daoud Xihab, poques hores després que l'agència estatal de notícies egípcia anunciés l'acord. La milícia -que, juntament amb els Comitès de Resistència Popular, ha encapçalat l'ofensiva contra Israel- va voler matisar que l'alto el foc havia de ser un "compromís recíproc".

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va fer la mateixa advertència. "El nostre missatge és clar: la calma portarà a la calma. Qualsevol que la violi o només que intenti violar-la, trobarà les nostres armes", va dir en una conferència a Jerusalem amb alts càrrecs del seu govern.

"Sembla que estem davant de la fi d'aquest cicle de violència", va afegir el ministre israelià de Defensa, Ehud Barak, en un comunicat en què va remarcar que Israel havia estat víctima d'almenys 250 coets palestins des de divendres, 50 dels quals havien estat interceptats per les bateries antiaèries israelianes.

Reservat el dret a atacs selectius

Tot i la treva, el ministre israelià encarregat de la Defensa passiva, Matan Vinaï, va advertir que Israel es reserva el dret a continuar fent "eliminacions selectives". "Tots els que promouen actes terroristes contra Israel han de saber que estan en el nostre punt de mira".

Durant els últims enfrontaments han mort almenys cinc civils, segons fonts mèdiques palestines. Israel ha argumentat que els atacs aeris anaven dirigits als responsables de l'assassinat de vuit civils israelians l'agost passat al mar Roig.

stats