Crònica 14/12/2011

Amaiur pressiona per tenir grup i comencen les tensions IU-ICV

Ara
2 min

MADRID.Amaiur se les intenta empescar totes per tenir grup propi al Congrés. Els abertzales superen el límit dels cinc diputats però no el del 15% a cadascuna de les demarcacions en què s'han presentat (ho fan amb escreix a les tres basques però van quedar a poc més d'una dècima a Navarra). Ahir només els sis diputats electes per Euskadi van prendre possessió. El de Navarra esperarà a fer-ho. Amb aquesta juguesca esperen formar grup amb només sis diputats i sumar més tard el que va sortir amb menys del 15% dels vots.

El PP ja va advertir que no compten els diputats acreditats sinó el percentatge de vots, però en qualsevol cas serà la mesa del Congrés la que decidirà demà què fa amb els abertzales. Amb ells i amb UPyD, que té cinc diputats però no compleix l'altra via per formar grup (superar el 5% dels vots a escala estatal), la mesa, amb majoria absoluta del PP, ha de resoldre una situació incòmoda. Ha de triar entre donar satisfacció (forçant molt més el reglament en el cas d'UPyD) a dues minories que li són incòmodes o massificar el grup mixt, que podria tenir fins a 22 diputats. Caldria veure després si s'opta per dividir-lo.

En qualsevol cas, i davant la via que ha triat Amaiur per tenir grup, ERC, que la passada legislatura va compartir grup amb IU i ICV, queda relegada al mixt. Perd diners i protagonisme a la cambra baixa malgrat haver mantingut els tres escons.

Tampoc és bona la situació a ICV, que paga haver partit peres amb IU i l'acostament a Equo, un projecte no reeixit el 20-N. El grup que lidera Cayo Lara ha relegat Joan Coscubiela fins i tot per darrere de Joan Josep Nuet, d'EUiA, en l'escalafó de portaveus adjunts. Iniciativa, que no tindrà veu als grans debats, considera "inacceptable" l'actitud dels seus socis però encara es resisteix a contemplar un escenari de trencament que enviaria Coscubiela i Laia Ortiz al mixt. Lara ha arraconat els diputats d'ICV però tampoc té interès a cuidar Gaspar Llamazares, rival intern seu, i el diputat de la Chunta, sòcia d'IU a l'Aragó.

stats