LA CARA BRUTA DEL CONFLICTE
Crònica 14/09/2011

Amnistia acusa els dos bàndols de crims de guerra a Líbia

Amnistia Internacional va publicar ahir un informe que documenta les vulneracions dels drets humans comeses a Líbia pels dos bàndols. L'organització insta el govern rebel a aturar els incontrolats.

Cristina Mas
2 min
Mural a Bengasi amb fotografies de desapareguts a la presó d'Abu Salim.

Barcelona.Mentre els lleials a Gaddafi resisteixen a Sirte i el dictador libi continua desaparegut, emergeixen els detalls sobre els horrors del seu règim, sobre la repressió indiscriminada contra la revolta popular que va començar el 17 de febrer i també sobre la manera d'actuar dels rebels. L'informe de 107 pàgines que ahir va fer públic Amnistia Internacional acusa els dos bàndols d'haver comès crims de guerra.

Els centenars d'entrevistes que els investigadors de l'organització han fet als supervivents de la repressió de les forces de Gaddafi acrediten "l'assassinat deliberat d'una multitud de manifestants desarmats" (la majoria joves), "una àmplia campanya de desaparicions forçoses i detencions arbitràries" i "la tortura i el maltractament de detinguts". Amnistia denuncia que aquestes violacions formaven part d'una "campanya sistemàtica contra la població civil, seguint una política oficial", per la qual cosa les considera un crim contra la humanitat.

Vulneracions dels rebels

Però l'organització també ha acreditat vulneracions en el bàndol rebel "a una escala menor, però preocupant". Diana Eltahawy, investigadora d'Amnistia al nord d'Àfrica, denunciava ahir des de Trípoli a l'ARA: "El gruix de les violacions va ser comès per les forces gaddafistes, però entre els rebels hi ha individus i grups armats que volen fer justícia pel seu compte: practiquen detencions sense cap garantia i torturen gent per la simple sospita que són partidaris de Gaddafi, entre ells subsaharians acusats de ser mercenaris. El Consell Nacional de Transició ha de prendre mesures per controlar-los i enviar un missatge clar que digui que aquest tipus d'actuació no té lloc a la nova Líbia i que no serà tolerada a partir d'ara".

"La gent que ha fet aquests abusos també ha de ser processada, i el ministeri de Justícia s'ha de fer càrrec de l'ordre públic", apuntava la investigadora. L'organització reconeix que el govern rebel "ha emès ordres per aturar aquests comportaments, però no els ha condemnat i ha creat un clima d'impunitat".

En aquest sentit l'entitat va entregar ahir al govern rebel una "agenda de drets humans per al canvi a Líbia", en què insta les noves autoritats a reformar el sector de seguretat i el sistema judicial.

stats