TERRITORI
Crònica 02/01/2012

Anglès, un poble amb les arques buides

Equipaments inacabats, factures pendents de pagar i dificultats per liquidar les nòmines són el pa de cada dia a Anglès. Aquest municipi de la Selva radiografia la situació crítica de molts ajuntaments.

Narcís Presas
3 min
UN POBLE AMB EQUIPAMENTS EN DESÚS I OBRES QUE ENCARA S'HAN DE PAGAR
 01. L'Ajuntament va comprar les antigues naus Burés per fer-hi una sala polivalent. El projecte no s'ha completat i es deuen diners a industrials -la majoria veïns del poble- que hi han treballat. 02. L'alcalde, Pere Espinet, busca els recursos per solucionar el deute.

ANGLÈS.La signatura de les nòmines de cada mes s'ha convertit en el particular viacrucis de l'alcalde d'Anglès, l'independent Pere Espinet. Les arques municipals estan buides i se les ha d'enginyar per acomplir el seu deure amb els treballadors municipals. El mes d'octubre les va poder pagar gràcies a un raconet que guardaven per un pagament extraordinari que va rebre el municipi per les obres de la MAT. La nòmina de desembre i la paga extra de Nadal les ha pogut liquidar gràcies a l'estalvi d'altres partides. De moment s'han pagat totes i sense retard. Però i el mes que ve? "Ja veurem què passa", afirma Espinet. L'alcalde alerta que la situació financera del municipi és "molt crítica": acumula un deute de 9 milions d'euros. Sense l'ajuda de la Generalitat podria perillar el pagament de les nòmines dels seus 54 treballadors municipals.

Espinet, professor a l'Institut Narcís Xifra de Girona, va accedir a l'alcaldia el mes de maig passat rellevant en el càrrec Pere Figuereda (CiU), i és conscient que el seu serà un mandat de "poques flors" dedicat a tapar forats. Per començar, es va abaixar el sou un 50% amb relació al que percebia el seu predecessor, i la resta de regidors ho han fet un 30%. Preveu que Anglès encara trigarà deu anys a sortir del pou. "Hi ha hagut un descontrol terrible", sentencia. Posa com a exemple el trasllat de l'ajuntament a l'edifici noucentista de Can Cendra, un immoble reformat per Rafel Masó a principi de segle situat al bell mig del nucli antic d'Anglès. "Era innecessari en l'actual context de crisi perquè hi havia altres prioritats", conclou. Un altre equipament, la nova biblioteca, exemplifica el desgavell inversor en època de bonança. Tot i que el gruix de les obres ha finalitzat, la biblioteca està tancada. Amb un cost de quasi un milió d'euros, falta acabar la instal·lació elèctrica, la climatització i equipar-la de mobiliari, i encara queden per pagar 400.000 euros en factures. El cost de manteniment està quantificat en uns 100.000 euros l'any i l'alcalde avisa que ara el municipi té altres prioritats i que la seva inauguració -encara sense data- s'anirà fent per fases.

Del trasllat de les dependències municipals a Can Cendra encara es deuen 300.000 euros i queden pendents qüestions com ara els accessos per a minusvàlids o les sortides d'emergència. Un altre equipament municipal és la sala polivalent ubicada a les antigues naus Burés, comprades pel consistori tot i que bona part del complex continua en desús. Encara queden factures per pagar per valor de 200.000 euros, i serrells com ara la sonorització i les cadires. "El pitjor és que moltes d'aquestes factures són amb lampistes, paletes o pintors del poble i això és més greu", diu Espinet.

Problema afegit

Les males notícies mai vénen soles. A mitjans de desembre uns lladres van robar 800 metres de cablejat elèctric del camp de futbol d'Anglès, unes pèrdues que l'alcalde valora en 18.000 euros. A més, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) acaba de reclamar al consistori que justifiqui cursos per valor de 100.000 euros. "Ens haurem d'acostumar que des dels ajuntaments es deixin de prestar alguns serveis", afirma Espinet.

La situació crítica de les finances municipals ha portat imatges curioses a Anglès, com les de l'alcalde i l'equip de govern repartint casa per casa els programes de la festa major. Espinet reconeix i agraeix l'ajuda de la Generalitat i la Diputació de Girona, així com la col·laboració desinteressada dels veïns. I formula un advertiment per radiografiar l'escenari del món local: "El cas d'Anglès no és únic. Altres ajuntaments passen per situacions similars".

stats