Crònica 09/05/2011

Anguila fumada, pollastre rostit i música infinita

Robert Juan-cantavella
2 min
Mas en la seva intervenció al dinar-míting de CiU a la ciutat de Tortosa.

DELTEBRE / TORTOSAEl dia que algú engegui un lloc wiki amb els eslògans utilitzats pels polítics d'arreu del món i al llarg dels anys, veurem que són intercanviables, que hi ha eslògans recurrents, amb un historial que combina les esquerres i les dretes, la victòria i el fracàs, comprovarem que hi ha tres o quatre fórmules que es repeteixen contínuament, conclourem que això de l'eslògan és un coqueteig amb el buit, una taca tipogràfica, però abans de treure conclusions també descobrirem -i llavors, almenys, somriurem- que hi haurà un apartat per a l'ocurrència feliç, la troballa lingüística, la rima entretinguda. Aquí és on figuraria "Aspavila't", el lema que ha triat ERC per posicionar al mercat el seu candidat i alcalde, Gervasi Aspa. Sí senyor: Aspa?, doncs "Aspavila't". Som a Deltebre, són les onze del matí i fa un sol que bada les pedres.

Els que hem sortit de Barcelona ens hem equivocat amb la roba, allà plovia, i a les vuit del matí feia fresca. Artur Mas també s'ha equivocat amb l'americana de pana amb la qual acaba d'arribar a l'escenari: vuitanta persones assegudes en cadires de plàstic i la mateixa quantitat dretes. Alguns criden "guapo!" -no m'ho invento-, com al Polònia . El president haurà de passar calor.

Defensar el ciutadà

Suposo que els aparells de màrqueting dels partits ja ho tenen ben estudiat, això, però a mi em fa la impressió que l'exposició repetida i continuada a les tonades que gestionen el temps previ i posterior dels mítings no pot ser bona de cap manera per a l'ésser humà: "Va, vinga, som-hi tots, compartim la il·lusió, que Catalunya comença... " , aquest és el loop de CiU, els protagonistes d'avui. Les primeres cinquanta vegades que l'escoltes ni tan sols resulta molest.

Del que diu el jove Lluís Soler -27 anys, candidat a l'alcaldia de Deltebre-, em quedo amb una proposta: la creació de la figura del Defensor del Ciutadà. Com que Soler assegura que durant la seva legislatura no serà necessari, s'entén que aquest funcionari defensarà els ciutadans d'allò que puguin fer-li els polítics. Curiosa, però magnífica idea. Caldria exportar-la arreu del món. Avui és dia de comunions a Deltebre. A les 12.00 ja hem acabat. Sonen les campanes de l'església, que competeixen amb "Va, vinga, som-hi tots, compartim la il·lusió..." La gent fa cua per fotografiar-se amb Artur Mas, se serveix un pica-pica amb anguila fumada. A les 12.45, allà on hi havia l'escenari hi han muntat dos castells inflables.

La segona aturada és a Tortosa. Avui, 8 de maig, és l'última funció del Circo Americano a la ciutat. S'acaba el circ d'acròbates i elefants, comença el de la política. Jo diria que hi sortim perdent. Amanida de pasta i pollastre per a 800 convergents -militants i simpatitzants-, que s'han pagat el seu dinar. El president marxa aviat, l'esperen al Barça-Espanyol. Quan, a la cloenda, el "Bon cop de falç" dels Segadors substitueix el "Va, vinga, som-hi tots…", respiro descansat. Però és una falsa alarma, tot d'una tornem a compartir la il·lusió. El Defensor d'en Soler, m'assistiria en aquest cas?

stats