EL RÈGIM D'AL-ASSAD
Crònica 11/04/2012

Annan perd l'esperança a Síria

Carme Riera Sanfeliu
2 min

BARCELONA.Les declaracions de l'emissari internacional per Síria, Kofi Annan, passaven de l'esperança al pessimisme ahir a mesura que s'acostava la mitjanit. Cada comunicat reduïa més l'expectativa que l'alto el foc arribés al final del dia.

A primera hora de la tarda, Annan va dir que l'exèrcit es retirava d'algunes ciutats però es desplaçava a d'altres. "Tenia l'esperança que hauríem avançat però encara tenim temps fins a les dotze de la nit per aturar la violència", va declarar des d'un camp de refugiats de Turquia.

La carta que va enviar al vespre al Consell de Seguretat de l'ONU denotava fracàs. "Aquests dies haurien d'haver estat una oportunitat per al govern de Síria per enviar un senyal de pau", es lamentava l'emissari després de reconèixer que el règim no havia complert el que havia promès dimarts: allunyar les tropes dels centres urbans i aturar el foc en aquestes àrees. Al final del dia, l'emissari encara mantenia l'esperança posada en dijous, el termini que ha donat per aplicar un alto el foc. Malgrat tot, Annan va demanar al Consell de Seguretat de l'ONU que no permeti que els seus "esforços es col·lapsin".

Rússia pressiona, Síria menteix

Des de Moscou, el ministre d'Exteriors sirià, Uhalid al-Moualem, garantia al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, que havien començat a retirar les tropes de la ciutat de Homs. Al mateix moment, els opositors penjaven vídeos a internet en què es veia com alguns dels pocs edificis que quedaven en peu al bastió rebel eren derrocats per l'artilleria del règim.

Lavrov va demanar a Damasc una actitud "més decisiva" en el pla de pau però també va dir a la resta d'estats que pressionessin els rebels per aturar el foc. Al-Moualem va demanar garanties d'alto el foc als opositors i va posar una nova condició sobre la taula: l'aturada de la violència anirà lligada a l'entrada de la missió d'observadors de l'ONU al país. El ministre va anunciar que Damasc decidirà qui forma l'equip que haurà de controlar l'alto el foc.

Basant les seves declaracions en imatges de satèl·lit, un portaveu del ministeri d'Exteriors francès va dir que la retirada del règim era una "mentida descarada". La Casa Blanca tampoc va veure'n cap senyal. Washington va afegir que estudiaria "noves mesures" a seguir amb els seus aliats internacionals, però que esperava l'opinió d'Annan.

Els rebels tampoc van aturar el foc. L'opositor Observatori Sirià dels Drets Humans va documentar almenys 6 soldats morts en atacs a controls de seguretat.

L'ambaixadora dels EUA al Consell de Seguretat de l'ONU, Susan Rice, va enviar un missatge a Rússia i la Xina, aliats de Síria en l'organisme: "Aviat ens enfrontarem a l'hora de la veritat", va advertir en referència a la necessitat d'adoptar noves mesures per pressionar el règim d'Al-Assad. El senador nord-americà John McCain va advertir des d'un camp de refugiats a Turquia que "la comunitat internacional està fallant al poble sirià" i que "ha d'armar la rebel·lió" per derrocar el règim.

stats