MERCAT DE TREBALL
Crònica 28/01/2012

Any negre amb 775.400 aturats

El mercat de treball català segueix en caiguda lliure. El 2011 tanca amb 775.400 aturats, un increment de més de 88.000 persones. La taxa, del 20,5%, s'enfila a nivells del 1994.

Elena Freixa
2 min
UN DISPOSITIU ELECTRÒNIC PER TRAMITAR LA PRESTACIÓ D'ATUR
 El departament d'Empresa i Ocupació ha presentat aquesta setmana una nova estratègia per classificar i atendre millor els aturats i que les oficines del SOC deixin de ser només un referent per fer-hi tràmits administratius.

BARCELONA.El quart any de crisi enfonsa una mica més el mercat de treball a Catalunya i al conjunt d'Espanya, que supera la barrera dels cinc milions de persones sense feina, un total de 5.273.600 aturats i una taxa del 22,85%, segons les dades de l'enquesta de població activa (EPA) de l'últim trimestre del 2011 publicades ahir per l'institut d'estadística espanyol (INE).

Amb aquestes xifres a la mà, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que s'acceleraria encara més la reforma laboral i que l'aprovació serà "imminent". La secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sánchez, va demanar ahir que la reforma sigui "profunda i ferma" i serveixi per acabar amb els mals crònics que arrossega el marc laboral espanyol.

Tot i els canvis legislatius, però, ningú amaga que les llistes d'atur continuaran creixent els pròxims trimestres. L'esperada recessió aquest any (un decreixement de l'economia de l'1,5% segons el Banc d'Espanya) condemna a més destrucció de llocs de treball. "No hi ha cap indici de millora significativa a curt termini", va reconèixer Sánchez. Només va confiar que tant la reforma al mercat de treball com al panorama financer ajudin a encarrilar una sortida que serà "lenta", segons la secretària.

Catalunya va liderar tant l'increment de l'atur com la destrucció de llocs de treball, un total de 126.700 al llarg de tot l'any. La indústria i els serveis van concentrar la desaparició de llocs de feina, mentre que només l'agricultura (amb menys impacte al mercat de treball) va tancar amb saldo positiu.

A mesura que la crisi s'allarga, va entrant en fases més preocupants. Un exemple són els joves que miren de trobar el seu lloc al mercat laboral. La taxa de desocupació d'aquest col·lectiu va enfilar-se gairebé deu punts i ja frega el 48% entre el col·lectiu d'entre 16 i 24 anys.

A més a més, si en una primera fase de la crisi (el 2008 i el 2009, sobretot) la destrucció d'ocupació va centrar-se en el treball temporal, l'ajust se centra ara en l'ocupació indefinida. Els assalariats amb contractes estables van reduir-se en 112.400 persones, mentre que els temporals van tancar l'any amb un creixement de 4.600 persones.

La patronal CEOE va remarcar que l'EPA dóna més arguments perquè el govern faci la reforma "estructural" i entri a fons en temes com la contractació, l'acomiadament i la flexibilitat dins l'empresa. CCOO va exigir un canvi d'estratègia al Govern, assegurant que les mesures per combatre el dèficit i les retallades a la funció pública deprimeixen encara més l'economia. El secretari d'UGT, Josep Maria Álvarez, va assegurar que l'executiu espanyol equivocarà el tret si insisteix que el problema a Espanya rau en les relacions laborals i no s'aborden els mecanismes per fer que el crèdit arribi a les empreses.

stats