SANITAT
Crònica 15/04/2012

Aposta per desmedicalitzar la gent gran

Metges i geriatres alerten que cal prescriure fàrmacs amb prudència a la gent gran, ja que un 20% dels que prenen s'haurien d'evitar. Alguns perquè no són efectius i d'altres perquè tenen efectes secundaris.

Lara Bonilla
3 min
RACIONALITZAR EL CONSUM A les consultes ja es parla  de "desprescripció", un moviment per començar a receptar menys fàrmacs entre la gent gran.

BARCELONAAl mes de febrer es van facturar a Catalunya més de 13 milions de receptes, un 4% més que el febrer del 2011. Racionalitzar la despesa farmacèutica centrarà l'ajust del govern espanyol en sanitat. Sobre la taula hi ha el copagament dels medicaments en funció de la renda i a Catalunya es vol implantar l'euro per recepta, una mesura dissuasiva, segons el Govern, per reduir el consum.

La prescripció de fàrmacs a l'Estat és de les més elevades del món (només per darrere dels Estats Units) i és molt més que un problema de despesa econòmica. També és un problema de salut. Un estudi en un hospital de Barcelona va revelar que el 12% dels ingressos mèdics per urgències es devien a un problema relacionat amb medicaments. La meitat, per efectes adversos.

D'un temps ençà, ha començat a sorgir entre els metges de família i els geriatres un moviment que defensa la desprescripció de medicaments i qüestiona la sobremedicació de la gent gran. "La polifarmàcia -prendre cinc o més medicaments- és un problema real", diu Antonio San José, coordinador de geriatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron. "Entre el 20% i el 25% dels medicaments que prenen les persones més grans de 75 anys s'haurien d'evitar" i fa una crida a "prescriure fàrmacs amb prudència en aquest segment de la població". El grup més important de medicaments a evitar són els que afecten el sistema nerviós central, com ansiolítics i antipsicòtics. "I els beneficis d'alguns fàrmacs són a llarg termini i quan l'esperança de vida del pacient és curta no té sentit", afegeix.

"En comptes de receptar més medicaments, hem de començar a retirar-ne, ja que no hi ha cap evidència que alguns siguin útils en gent gran i, en canvi, tenen efectes secundaris", explica José Miguel Baena, metge d'atenció primària i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar (Camfic). I posa com a exemple els fàrmacs per combatre el colesterol: "No queda clar que puguin tenir beneficis cardiovasculars en gent gran i té efectes adversos, com dolor muscular".

Un fàrmac del qual s'abusa és l'omeprazole, que és el més receptat a Catalunya i s'usa per tractar el reflux gàstric i les úlceres d'estómac. "Hi ha poca gent que el necessiti realment, però el pren [com a protector gàstric] perquè consumeix moltes pastilles -diu-. I pot augmentar el risc de fractures, ja que inhibeix l'absorció de vitamines i nutrients".

Més qualitat de vida

Un estudi sobre la prescripció farmacèutica coordinat per l'economista de la salut Vicente Ortún indica que "la càrrega de malaltia associada a l'ús i abús de medicaments ha adquirit proporcions epidèmiques i quedaria només per darrere de les malalties cardiovasculars i el càncer". Amb la desmedicalització, també augmentaria la qualitat de vida dels pacients, ja que hi ha gent gran que arriba a prendre una desena de fàrmacs al dia. En aquest col·lectiu hi ha, a més, una taxa elevada d'incompliment farmacèutic. Segons Baena, "entre el 30% i el 50% dels malalts crònics no es prenen tots els fàrmacs receptats". Hi ha molts factors que expliquen l'elevada prescripció farmacèutica, però el resum és que "moltes vegades la gent s'estima més prendre una pastilla que fer exercici o una bona dieta", diu Baena. Això, i que ens hem acostumat a medicalitzar els problemes de la vida diària: des de la tristor per la mort d'un familiar fins a la hiperactivitat dels nens.

Els metges de família també demanen que es deixin de finançar medicaments nous que no aporten cap millora respecte a l'equivalent que ja hi ha al mercat. "Si això es fes, estalviaríem molts diners i hi guanyaríem més que amb l'euro per recepta", diu Baena.

stats