CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 14/02/2012

"Aquesta nit no he pogut dormir de fred"

Albert Balanzà
3 min
La quadrilla d'emergències, en una de les rases  del carrer de Marià Aguiló.

Quatre-cents operaris de Gas Natural es van desplegar ahir pel centre del Poblenou per intentar solucionar la macroavaria que ha deixat 4.500 potencials abonats sense gas -i possiblement sense calefacció-. En un comunicat, la companyia assegurava que 1.000 clients ja tornaven a tenir gas i ho certificaven cartells com el de la finca del carrer Marià Aguiló 14. " Finca en servicio ", deia un paper enganxat a la porta.

Però no es veien gaires avisos similars a la resta del barri, que a cada cantonada acumulava operaris armats amb unes estranyes llances que no eren res més que aparells per fer prospeccions per a la detecció d'aigua. Més de 150 rases s'han obert per detectar i extreure l'aigua que ha quedat retinguda, com un bassal de grans ramificacions, en el subsòl del barri des de dissabte a les tres de la tarda. "Estava fent el dinar i el foc del gas es va anar apagant", explica l'Anna, que viu al carrer Doctor Trueta número 223 i que ahir va anar a informar-se a Can Felipa, on una dotzena d'administratius de la companyia van atendre ahir 600 consultes. "Digues que ho estem passant malament; jo no he pogut dormir de fred aquesta nit", afegeix l'Anna.

El president de l'Associació de Veïns del Poblenou, Xavier Pegenaute, reconeix: "Hem vist una resposta per part de Gas Natural". Però diu que dimecres tindran un assessor jurídic a la seu de l'entitat per mesurar la resposta dels veïns i constituir o no una associació d'afectats.

Al carrer no hi ha cap més tema de conversa: no té gas una veïna del carrer Pujades 201, a qui acaben de dir que l'avaria es pot allargar entre 24 i 36 hores més, i tampoc ha tingut sort el forner de la Rambla amb Pallars, que dissabte es pensava que el forn s'havia espatllat. Ahir les principals tasques se centraven a trobar una solució, ni que fos provisional, per a la llar d'avis del carrer Venero i per a l'escola Mar Bella. Els serveis del districte han ofert dutxes en horari de matí a Can Felipa i als pavellons de la Mar Bella i de Nova Icària, després de rebre queixes per haver limitat l'oferta a la tarda. A més, Gas Natural ja demana factures de calefactors o de menjar que els afectats hagin hagut de comprar com a mesura d'emergència.

Comerços espavilats

Contra el que podia semblar, però, l'activitat comercial en aquesta zona, que és el nucli històric del barri, no es va aturar. Sí que hi havia situacions contraposades entre perruqueries: a la cantonada del carrer de Marià Aguiló amb Pallars les perruqueres tallaven els cabells amb l'anorac posat, i més avall del mateix carrer de Marià Aguiló les tisores es movien àgils en una botiga que tenia un rètol curiós a la porta: "Aquest local no està afectat per l'avaria de Gas Natural". "La gent està preocupada, i aquí tenim aigua calenta", deia la mestressa.

La casuística més variada també es va aplicar en els comerços de referència per als visitants: al restaurant del Casino de l'Aliança aprofitaven l'opció d'escalfor de l'aire condicionat i a la cuina hi havia una solució d'emergència. "He canviat els giclers del gas pels de gas butà i ja està: a l'antiga", deia l'amo. Al Timbal, davant de Can Felipa, no havia canviat res, ja que van amb butà, i a la Tertúlia, a la Rambla, el cap de cambrers s'havia buscat la vida "cuinant el menjar en un altre lloc". Al Tío Che han esquivat la crisi: estan de vacances des de finals de gener.

Baralla entre companyies

Endesa va enviar ahir a l'ajuntament un informe sobre l'avaria en què rebutja responsabilitats i apunta que ja va avisar dijous de l'olor de gas a Pujades amb Marià Aguiló, on Gas Natural està fent obres. L'empresa subministradora afegeix que, "només dissabte, a les 17.50 hores, i a petició dels Bombers, Endesa va fer la desconnexió". Ahir, també s'hi sentia olor de gas.

stats