Crònica 12/08/2011

"Aquests nois han mort fent la feina de la policia, protegint el veïnat dels lladregots"

Botiguers, treballadors, representants de comunitats immigrades, fins i tot hooligans i militants d'extrema dreta, s'han organitzat en patrulles ciutadanes per defensar els barris arrasats pels disturbis.

V.j.
2 min

LondresA Winson Green, Birmingham, Mohammed Shakiel retreu a la policia metropolitana la seva incapacitat per frenar els atacs vandàlics dels últims dies. "Aquests nois han perdut la vida per protegir la seva comunitat dels lladregots", diu Shakiel en referència als tres joves que van morir dimecres després de ser envestits per un dels cotxes dels esvalotadors "quan feien la feina que hauria d'haver fet la policia", afegeix.

Les partides de veïns arreu de les zones afectades van demostrar dijous que no se sentien intimidades pels aldarulls. Centenars de ciutadans van organitzar-se en grups de vigilància en diverses barriades de Birmingham, Manchester i Londres, on fins i tot es van congregar patrulles veïnals a la popular via comercial d'Oxford Street.

Els botiguers turcs del barri de Dalston, a prop de Hackney -un dels punts calents de la capital-, es van reunir per protegir els seus establiments. Alguns portaven barres de ferro i explicaven com dilluns a la nit havien aconseguit impedir que els esvalotadors entressin en un restaurant de la zona. A Southall, a l'oest de Londres, centenars de sikhs van sortir dimarts ja al carrer per protegir les cases i el temple.

Patrick Hayes, un dels participants en les rondes civils per mantenir la pau als carrers de la capital britànica, explicava al seu blog com els primers dies havia passat les nits a casa, veient com "les colles nihilistes de raters" saquejaven les botigues de la cantonada: "Ara he sortit i m'he unit a la patrulla de veïns perquè estic frustrat amb el fracàs de la policia per recuperar el control de la situació".

Col·laboració policial

Malgrat que les xifres d'aquestes guàrdies de ciutadans són confuses, el vicecomissari de Scotland Yard, Steve Kavanagh, va admetre ahir tàcitament que es tracta d'un fenomen que creix. Kavanagh va donar la benvinguda a l'acció dels voluntaris "sempre que primer ho discuteixin amb oficials dels cossos de seguretat". Scotland Yard els recomana, però, que no actuïn en solitari.

De fet, la policia metropolitana semblava enviar un missatge còmplice a les patrulles ciutadana a través d'internet. En un text penjat a la web, Scotland Yard diu: "Quan la por i les circumstàncies són extremes, els ciutadans poden fer ús legalment de tota la força que creguin adequada en defensa pròpia".

El govern britànic va obrir ahir la porta a la contribució civil també en la lluita contra l'activitat delictiva de les bandes juvenils. El primer ministre, David Cameron, va esmentar, com a model, les experiències policials que van aconseguir disminuir els crims locals a Boston, als Estats Units, un 37% entre els anys 1996 i 1999. Es tracta d'un programa -provat ja a Glasgow- que obliga els sentenciats a acudir a debats, cara a cara, amb les víctimes i amb voluntaris de la comunitat civil.

stats