Les valoracions dels experts
Crònica 05/04/2012

Aquests pressupostos ens trauran de la crisi?

L'economista Miquel Puig, l'enginyer Joan Majó i el catedràtic de la UPF Oriol Amat valoren els pressupostos del govern central

Ara
1 min

BarcelonaMiquel Puig, economista

L'objectiu dels pressupostos no és treure'ns de la crisi, sinó evitar el col·lapse de l'estat. Però malgrat la pujada dels impostos i la retallada de les despeses, l'estat no és capaç de fer front a les seves obligacions sense el suport dels prestadors, cada cop més nerviosos per la solvència. En aquest context, criticar els pressupostos perquè no estimulen el creixement no em sembla seriós, i comprenc que es retalli en moltes coses, però no entenc que es mantingui la inversió en l'AVE. Vol dir que algú no ha entès res.

Joan Majó, enginyer

L'economia espanyola ha de reduir el dèficit públic, però sense afectar el consum i la productivitat de les empreses. Cal retallar en les inversions que no trenquin la competitivitat. És a dir, s'ha de fer el corredor mediterrani i no altres infraestructures, com l'AVE, no se sap on. Tampoc poden disminuir els estímuls a la recerca (R+D). Els pressupostos estan mal fets, perquè s'han retirat tots els ajuts a les polítiques actives d'ocupació. En el cas del CDTI, se li ha reduït un 78% la dotació.

Oriol Amat, catedràtic

S'han de fer coses a curt termini i d'altres a llarg termini. Entre les primeres no hi ha altre remei que augmentar ingressos i retallar. En aquest sentit, els pressupostos van en la bona direcció. Amb tot, preferiria que s'hagués reduït més en Defensa que no pas en Indústria. Les modificacions de l'impost de societats i les taxes a Justícia poden no ser suficients per aconseguir les necessitats d'ingressos que vol el govern central. Això significa que potser hi pot haver més endavant una pujada de l'IVA.

stats