Crònica 13/05/2011

Ara toca replantejar-se com s'ha de construir

Thaïs Gutiërrez
2 min
Ara toca replantejar-se com s'ha de construir

Els edificis a Llorca estan marcats amb tres colors: verd, groc i negre. El verd vol dir que no hi ha perill, el groc permet que els habitants hi entrin, però requereix una reforma profunda, i el negre significa que l'edifici pateix danys molt greus i no s'hi pot entrar. El conseller d'Obres Públiques i Ordenació de Múrcia, José Ballesta, va dir ahir que després de les inspeccions tècniques que s'estan fent "només el 17% dels edificis analitzats -uns 542 dels 20.000 de la població- té danys estructurals", tot i que el 80% ha patit alguna afectació. D'aquests edificis, el 56% no són habitables, segons els tècnics.

El vicepresident del govern central Alfredo Pérez Rubalcaba va destacar : "Una catàstrofe així ens obliga a pensar les coses". Afirmació que va matisar dient que "s'hauria de repensar la normativa d'edificació vigent i els protocols de seguretat".

Aquesta reflexió posa al centre del debat la normativa estatal sismoterrestre, aprovada el 2002, que regula totes les construccions en zones sísmiques. És una llei que va renovar la del 1994 i que va ser presentada com una norma més exigent, sobretot amb les construccions especials, com els hospitals, les comissaries i les casernes de bombers de zones amb activitat sísmica com Múrcia. La realitat, però, és diferent i es va veure dimecres, ja que a Llorca es van haver de desallotjar tots els hospitals.

El Col·legi Oficial de Geòlegs va criticar ahir aquest fet i va assegurar que aquest tipus d'infrastructures "haurien d'estar perfectament assegurades en una zona sísmica". En la mateixa línia es va pronunciar Eulàlia Masana, professora de geologia de la UB, que es va mostrar "sorpresa" pels greus danys del sisme. "Teòricament s'hauria de complir la norma del 2002 perquè ja hi ha hagut terratrèmols a la zona i hauria d'estar més protegida", va dir. Tot i això, veient l'estat de les construccions la professora apuntava: "Potser hauríem de revisar la llei per trobar un millor equilibri entre el preu i la seguretat".

Antoni Massagué, enginyer industrial i president de l'Associació de Consultors d'Estructures, va explicar la gravetat dels danys materials a Llorca: "Hi ha hagut una combinació d'elements molt negatius: una falla sísmica just a sota el centre de la ciutat i molts edificis antics que no han resistit bé i dels quals s'han desprès elements", va dir. Pel que fa als nombrosos edificis nous que han patit danys, aquest expert va assegurar que "és difícil saber què ha passat sense veure-ho", tot i que una de les possibilitats, va dir, "és que tinguessin algun defecte d'estructura derivat d'una mala construcció".

Mirant al futur a curt termini, Massagué assegura que del 17% d'edificis afectats estructuralment no tots hauran d'anar a terra. "Caldrà fer una avaluació molt acurada per veure quins s'hauran de demolir, perquè han patit una deformació de la seva estructura i no han tornat a la forma original", va dir. L'avaluació la duen a terme els tècnics de la Unitat d'Emergències de l'Institut de Patrimoni Cultural i dels serveis tècnics de la Regió de Múrcia que des d'ahir treballen conjuntament per programar les actuacions als edificis. Rubalcaba també va anunciar que el govern espanyol aprovarà avui una sèrie de mesures per ajudar els damnificats.

stats