BARCELONA
Crònica 28/12/2011

Àrea verda: gratuïta per a veïns, més cara per a la resta

El nou equip de govern de Barcelona complirà, al gener, la promesa de fer gratuïta l'àrea verda per als residents sense multes, el 70% del total. Per a la resta de conductors, la tarifa pujarà per sobre del 2%.

Maria Ortega
2 min
Uns 154.000 veïns es beneficiaran, a Barcelona, de la gratuïtat de l'àrea verda d'aparcament.

BARCELONAEn plena espiral de pujades de preus, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit fer una excepció. A partir del 2 de gener, l'àrea verda passarà a ser gratuïta per als residents que no hagin acumulat cap multa en l'últim any (entre l'1 d'octubre del 2010 i el 30 de setembre del 2011), tal com ja va anunciar l'ara alcalde, Xavier Trias, en campanya electoral. Segons les dades del consistori, el 70% dels veïns de zones amb àrea verda (uns 154.000 del total de 220.000) es podran beneficiar d'aquesta bonificació, que per a les arques municipals representa deixar d'ingressar entre 400.000 i 700.000 euros.

Un pas "assumible", segons la tinent d'alcalde de l'àmbit econòmic, Sònia Recasens, que va defugir la idea que aquesta mesura afavoreixi el transport privat. Segons Recasens, increments com el del 12% en el preu de la T-10 o el 25% al Bicing responen a "dinàmiques diferents" i el que es busca amb aquesta gratuïtat és tenir "un gest" amb els ciutadans en "moments de duresa econòmica".

Més enllà del que és l'aplicació de la promesa de gratuïtat per als veïns, el preu de l'estacionament en àrea verda s'apujarà per a la resta de conductors. Deixar el cotxe en zones mixtes (aquelles on no es restringeix l'estacionament a residents) al centre de la ciutat costarà tres euros cada hora, un 2,04% més que durant el 2011, mentre que la tarifa en zones amb menys demanda que el centre s'apujarà un 2,61% fins als 2,75 euros cada hora.

L'àrea blava, més cara al centre

També s'incrementa el preu de l'estacionament a la zona blava als punts amb més demanda -com ara l'Eixample i Ciutat Vella-, on l'increment oscil·larà entre el 3,31% a les zones considerades A (2,50 euros per hora) i un 4,17% a les B (2,25 euros per hora). Les tarifes, però, es congelaran als barris menys cèntrics de la ciutat.

Una altra de les novetats que el 2012 portarà sota el braç a l'àrea verda és la substitució del distintiu que, fins ara, s'enganxava al vehicle -i que calia renovar anualment- per una targeta que portarà tota la informació de l'usuari i que s'haurà d'introduir al parquímetre per tramitar el tiquet d'aparcament adequat a la durada de l'estacionament -amb un màxim de cinc dies laborables- i el tipus de tarifa.

D'aquesta manera, segons Recasens, es guanya en agilitat perquè cada resident tindrà una única targeta, que ja contindrà la informació dels diferents vehicles, en el cas que en tingui més d'un, i que no haurà de renovar-se sinó que s'actualitzarà any rere any per revisar si el conductor ha acumulat multes.

stats